Pet nagrada za „Romea i Juliju“ na Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici

 

 

 

Pet nagrada osvojila je predstava „Romeo i Julija“ Gradskog pozorišta, u režiji Emilije Mrdaković, na VI Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici. Prema jednoglasnoj odluci stručnog žirija (u sastavu Miroslav Radonjić, Mensura Vanja Popović i Dubravka Drakić) nagrada za najbolju dramaturgiju „Dragan Radulović“ pripala je Emiliji Mrdaković za dramaturšku obradu teksta „Romeo i Julija“, Svila Veličkova nagrađena je za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, Jovan Obradović za najbolju originalnu muzika, a Jelena Simić i Vule Marković podijelili su priznanje za glumačko majstorstvo. Posebno je značajna nagrada Dječjeg žirija koji je predstavu proglasio za najbolju na ovogodišnjem festivalu.

 

 

Na Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici ove godine predstavile su se pozorišne trupe iz pet zemalja. Osim Gradskog pozorišta, festivalska publika mogla je da vidi ansambl teatra Tempo iz Turske koji je izveo predstavu „Bremenski muzikanti”. Predstavnik Španije bila je glumačka trupa pozorišta „Karanfil” koja je odigrala predstavu „Sedam jarića”. Iz Srbije je učestvovao ansambl Kragujevačkog pozorišta za djecu sa predstavom „Basne iz senke”, koja je osvojila i gran pri festivala. Na festivalu se predstavio i Teatar za djecu i mlade iz Skoplja sa predstavom „Petar Pan”.

 

 

„Romeo i Julija“ produkcija je Lutkarske scene Gradskog pozorišta i rađena je u kombinaciji lutkarskog i dramskog teatra, kao romantična tragedija mlade generacije koja odrasta u surovom svijetu.  Kroz ovo vanvremensko Šekspirovo djelo nastoji se da se mladima usadi optimizam i vjera da jedino čiste namjere i ljubav mogu da preobraze ovaj mračni svijet i učine ga boljim.

Pored Vula Markovića i Jelene Simić, koji tumače naslovne uloge, u predstavi još igraju: Goran Slavić, Omar Bajramspahić, Davor Dragojević, Dejan Đonović, Ivana Mrvaljević/Branka Femić, Katarina Krek, Miloš Pejović i Željko Radunović.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × two =