Peti dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecuPeti dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježilo je nekoliko programa.

Na Ljetnjoj pozornici je u okviru glavnog pozorišnog programa izvedena predstava “Monstrumi” u produkciji Trupe Duda Paiva i Teatra Korzo iz Holandije, a čiji koncept i režiju potpisuje Duda Paiva. U predstavi su igrali Josse Vessies, Cat Smits i Tim Velraeds, a lutke Dude Paive fascinirale su najmlađu publiku iz prepunog gledališta.

Prije ove predstave iz selekcije pozorišnog programa, na Pjaci od kina je, u okviru programa Dječijeg scenskog stvaralaštva, publika imala priliku da pogleda predstavu “Batina je iz raja izašla” Dramskog studija “Prazan prostor” iz Podgorice.

Festivalski duh zavladao je cijelim Bokom, pa je i u Perastu, kao dio programa Festivala gudača, bio upriličen koncert “Bečka razglednica gudača”.

Edukativno-teorijski program juče je obilježio okrugli sto na temu “Značaj nacionalnih ASSITEJ centara i promocija pobjednika konkursa ASSITEJA”, organizovan u Kulturnom centru “Nikola Đurković”.

Danas će na Ljetnjoj pozornici u 21h biti izvedena predstava “2062” koja je produkcija, ali i ideja i koncept, pa i glumačka igra Karle Kracht i Andrésa Beladieza iz Španije. “2062” je šou nastao miksom scenskih, multimedijalnih, stripovskih, ilustrativnih i animacionih tehnika, koje uz teatar sjenke i objekta, kreiraju scenski i kinematografski šou uživo. S ovim sastojcima, stvoren je distopijski svijet koji govori o granicama, zidovima, novim migracijama, posljednjim geopolitičkim i ekonomskim promjenama. Svijet više nikad neće biti isti. Granice će ponovo biti obojene u crveno ili potpuno nestati. Postaće manje pristupačne. Izgradiće se novi zidovi, a stari ideali sahraniti. Ratovi će biti drugačiji, ali će nastaviti ubijanje s idealističnog nišana. Kapitalizam će se, bez skoro ikakvog protivnika, proširiti na cio zemaljski svijet. Vlade će svoju moć predati velikim korporacijama. Nove migracije i Evropa u agoniji, koja pokušava da se odupre gubljenju svoje hegemonije. Građani traže svoj indentitet u potrošačkim korpama. 21. vijek je stigao i promijenio nas zauvijek, a da smo mi to jedva i shvatili. A nekako, sve je i dalje isto. Ova predstava se na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu realizuje uz podršku AC/E, (Acción Cultural Española), program internacionalizacije španske kulture (PICE).

Takođe, kroz nekoliko programa, danas oživljava i scena na Trgu od oružja, pa se u 19h očekuje izvođenje Narodnog folklorno-etnografskog kolektiva Vrbičenjka iz Ukrajine, u okviru programa Dječijeg scenskog stvaralaštva, dok će nakon toga JPU Radost iz Kotora na istom mjestu izvesti “Vrtićki ples”.

U Muzeju grada Perasta nastavlja se program Festivala gudača, pa je za večeras za 21h zakazan koncert “Perastina”, polaznika muzičke radionice.

Kada je u pitanju dnevni program, u 12h će u prostorijama Kulturnog centra “Nikola Đurković” biti organizovana i radionica za roditelje u saradnji sa Centrom za uzajamno vaspitanje VidiMe, pod nazivom “Digitalna generacija: ideje, izazovi, inspiracija”. Program se organizuje u okviru edukativno-teorijskog segmenta festivala.

Još drugih programa pripremljeno je za šestii dan festivala, a kompletan program sa satnicom može se naći na sajtu www.kotorskifestival.me.

Ovogodišnji, 27. po redu, Kotorski festival pozorišta za djecu obilježiće čak 24 igranja u okviru pozorišnog programa. Tokom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa biće izvedeno 16 predstava od kojih 12 premjernih i 4 revijalne.

Ovim se 27. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu, pod sloganom PUT NA MJESEC, predstavlja od 1. do 12. jula sa ukupno 109 programom. Okupljeni su umjetnici, izvođači i kreativci sa svih strana svijeta, čak 19 zemalja i to: Norveška, UK – Škotska, Španija, Njemačka, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Turska, Srbija, Crna Gora, Izrael, Bosna i Hercegovina, Ukrajna, Luksemburg, Austrija, Rusija, Bugarska, Italija…

DRAGI NAŠI ASTRONAUTI, ZALJUBLJENI U POZORIŠTE I PUTOVANJA SVEMIROM OD IGRE I UMJETNOSTI, DOĐITE DA I OVOG LJETA UŽIVAMO NA KOTORSKOM FESTIVALU POZORIŠTA ZA DJECU I ZAJEDNO OTPLOVIMO NA MJESEC!   DOBRODOŠLI!