Peti dan Bijenala crnogorskog teatra


Sinoć (26.10.2019.) je na Bijenalu crnogorskog teatra izvedena baletska predstava “Krik” u produkciji baletske trupe Ballo, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Na muziku Kevina Mekleoda, koreografkinje Tamara Vujošević Mandić i Slavka Nelević su, zajedno sa igračima (Jelena Simić, Ana Babić i Marko Radonjić) na početnu ideju smišljale rješenja i stvorile predstavu “Krik”, a o procesu nastajanja predstave razgovarali su na okruglom stolu kritike i medija sa moderatorom Zoranom Rakočevićem.

“Ovom predstavom smo željeli da ukažemo na to u kakvom svijetu sada živimo – svijetu nekomunikacije, otuđenosti, nasilja.. Iz svakodnevnih situacija vidimo da nemamo podršku jedni od drugih, da agresivnost sve više uzima maha i zato smo ovu predstavu htjeli da posvetimo poruci – da treba više da se volimo.” – poručila je Vujošević Mandić.

Slavka Nelević se zahvalila Crnogorskom narodnom pozorištu na podršci: “Ballo ne bi postojao ovih 17 godina da nema Crnogorskog narodnog pozorišta, koje nam jedino pruža podršku. Ova premijera je, kao i posljednje tri, nastala isključivo zato što smo od nacionalnog teatra dobili prostor za rad.” – istakla je Nelević.

Glumica Jelena Simić zamijenila je Jovanu Čađenović koja je bila u prvobitnoj podjeli. “Rad na “Kriku” je bio veoma kompleksan i izazovan za mene kao glumicu. Ovdje je potrebno mnogo više angažmana nego u klasičnom glumačkom teatru, potrebna je velika fizička spremnost kao i rad sa sobom iznutra. Imala sam čast da zamijenim Jovanu Čađenović, koja je otišla na studije u Italiju i za svega mjesec dana smo spremili predstavu. Nije bilo lako, ali ovo je sigurno polje koje najviše volim.” – kazala je Simić.

Ana Babić se osvrnula na motive iz kojih je predstava nazvana upravo “Krik” : “Mladi su danas na ivici da kriknu, pitanje je samo koliko je ko osviješćen. Dosta mladih ima nejasan fokus, nemaju jasan cilj, i uz previše informacija sa svih strana, osjećaju veliki pritisak. Svako od nas ima svoj pjedinačni vapaj, ali uz njega postoji i kolektivno nezadovljstvo.” – rekla je Babić.

Marko Radonjić je rekao da nije lako biti igrač baleta u Crnoj Gori: “Savremena igra kao vrsta izraza kod nas nije mnogo poznata i publika ovdje još uvijek gleda na balet u okvirima klasičnog baleta. Iz klasičnog baleta jeste sve poteklo ali danas postoje razni pristupi, škole, tehnike… Ono što mi radimo jeste profesionalni hobi prema kome se odnosimo čak pomalo zaluđenički. To je neko ludilo koje nas drži i držaće nas sve dok budemo imali snage.” – kazao je Radonjić.

Aleksandar Milosavljević je pohvalio predstavu: “Ova predstava govoti o užasnoj čežnji za dodirom. Mislim da ste to na jako dobar način pokazali. Muzika je nadgradnja onoga što vidimo na sceni. Svjetlo je jednostavno a veoma efektno i pomoglo je da se još bolje iznijansiraju kako momenti žestoke agresije, tako i jako nježne, lirske scene. Napravili ste dramaturški jako dobar balans između te dvije krajnosti.” – zaključio je Milosavljević.

U poneđeljak 28. oktobra će u Kraljevskom pozorištu Zetski dom u 20 sati biti izvedena predstava “Krvave svadbe” Federka Garsija Lorke u režiji Igora Vuka Torbice, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Grada teatra Budva. Za publiku koja je rezervisala ulaznice, organizovan je besplatan prevoz ispred Crnogorskog narodnog pozorišta u 19 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − seventeen =