Peti segment projekta Muziči krug


Projekat Muzički krug, u organizaciji Centra za regionalnu saradnju a uz podršku Ministarstva prosvjete Crne Gore i njihovog konkursa “Slijedi snove za uspjehe nove”, od 23. do 25. novembra 2019. godine, realizovaće svoj peti segment.

Majstorske radionice violončela i kontrabasa koje će u prostoru podgoričke muzičke škole “Vasa Pavić” voditi eminentni crnogorski pedagozi Mladen Popović i Veljko Belević tako će nastaviti niz kvalitetnih i edukativnih sadržaja namijenjenih učenicima nižih i srednjih muzičkih škola iz cijele Crne Gore.

Ovaj jedinstveni, i, za domaće prilike prvi projekat ovog tipa, traje kroz različite sadržaje tokom cijelog prvog polugodišta i svoje finale će imati na koncertu kamernog orkestra u KIC-u sredinom decembra mjeseca. Sa talentovanim učenicima nižih i srednjih muzičkih škola radili su do sada istaknuti muzičari, pedagozi, solisti i graditelji, Vili Ferdinandi, Žana Lekić, Petar Obradović, Nataša Popović, Tatjana Kreljć, a predavanja iz oblasti muzičke umjetnosti i graditeljstva održali su Jelena Martinović Bogojević i Miodrag Bogić.

I peti segment Muzičkog kruga, masterklas profesora Popovića i Belevića predvidio je koncert polaznika, a radionice su otvorene za širu publiku.

I ovim sadržajem nastavila se glavna ideja projekta Muzički krug ali i konkursa “Slijdi snove za uspjehe nove” – što više talentovane đece uključiti u razne edukativne aktivnosti i pružiti im motivaciju za dalje unaprjeđivanje znanja i vještina na području muzičke umjetnosti.


Mladen Popović je rodjen u Podgorici gdje je završio osnovnu i sredju muzičku školu, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Podgorici, u klasi prof. Jurija Sotnjičuka sa najvećom ocjenom.

Tokom školovanja učestvovao je na brojnim festivalima i takmičenjima medju kojima su republičko takmičenje u Podgorici 1992. god. na kome osvaja nagradu ”Zlatna lira” i medjunarodno takmičenje ”Vicenzo Scaramuzza” u Italiji 1992. god. na kome je dobitnik dvije nagrade: treće nagrade u disciplini solo violoncelo i treće  nagrade u disciplini kamerni ansambli.

Jedan je od osnivača trija “Camerata montenegrina ” 1995. god. koji je vec poslije par nastupa na muzičkoj sceni izazvao veliko interesovanje i publike i muzičke kritike i vremenom izrastao u ansambl koji dostojno predstavlja crnogorsko muzičko izvodjaštvo kako u zemlji tako i van granica naše zemlje. Trio je od osnivanja imao veliki broj nastupa na eminentnim festivalima, a izuzetne kritike su rezultirale i pozivima za učešce na internacionalnim festivalima (Slovacka, Ceska, Madjarska, Italija).

Dalje usavršavanje iz oblasti kamerne muzike Popović  nastavlja na specijalističkim studijama u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti koje završava 1999. god. Magistarske studije na odsjeku violončelo završio je novembra 2003.god. na Muzickoj akademiji, Cetinje.

Saradjivao je puno puta sa RTV Crne Gore kao gost emisija o umjetničkoj muzici i gost tadašnjeg kamernog orkestra RTVCG, a po osnivanju Crnogorskog simfonijskog orkestra bio je član dvije godine. Ljeta 2001. god. kao  najbolji  polaznik  master klasa svjetski priznatog violončeliste Davida Grigorijana predstavio se publici na festivalu Barski ljetopis.

Veoma uspješno se bavi pedagoškim radom. Njegovi učenici su laureati u disciplinama solo violončelo i kamerna muzika na državnom i mnogim  međunarodnim takmičenjima  poput takmičenja u Rimu, Skadru, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Beogradu.

 Stalno je zaposlen u Umjetničkoj školi za muziku i balet Vasa Pavić u Podgorici kao profesor violončela i kamerne muzike.

Veljko Belević  je jedan od najistaknutijih crnogorskih kontrabasista. Rodjen je u Podgorici. Nakon završene niže i srednje muzičke škole započinje studije na Muzičkoj akademiji u Podgorici. Magistrira 2003.godine sa najvećom ocjenom na Muzickoj akademiji u Cetinju. Na državnom takmičenju 1994 je osvojio I (prvu) nagradu.

Odrzao je veliki broj koncerata u zemlji inostranstvu (Italija, Francuska, Španija, Švedska, Rusija, Slovenija, Srbija, Makedonija….i to nešto kao solista, zatim kao član različitih kamernih sastava

(TangoNova, Royal Consort Montenegro, Anderba, kvartet kontrabasa ”Bassonegro”), kao i član različitih domaćih i Internacionalnih Orkestara.

Pohadjao je i zavrsio Master – class kod naistaknutijih svjetskih virtuoza i pedagoga medju kojima su: Ludwig Streicher (Bec), Jean-Marc Rollez (Pariz),Rinat Ibragimov (London).. idr.

Radi na Muzičkoj akademiji – Cetinje od 1998. godine kao stručni saradnik  na različitim predmetima; Kontrabas, Kamerna muzika, Metodika nastave gudačkih instrumenata, Istorijski razvoj gudačkih instrumenata. Njegovi učenici i studenti su osvajali mnogobrojne državne i medjunarodne nagrade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × one =