Petnaestogodišnjica Američkog ugla u Podgorici

 

 

U utorak 20. novembra 2018. godine, u 17 sati, otpravnica poslova Američke ambasade u Podgorici Džudi Kuo i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković posjetiće Američki ugao u Kulturno-informativnom centru (KIC) Budo Tomović da obilježe petnaestogodišnjicu Američkog ugla. Otpravnica poslova Kuo, gradonačelnik Vuković i direktorica KIC Budo Tomović Snežana Burzan će se tom prilikom obratiti predstavnicima medija i gostima Američkog ugla.  Američka ambasada će istog dana sa početkom u 18 sati u sali Dodest početi prikazivanje ciklusa dokumentarnih filmova pod nazivom American Film Showcase.  Projekciju prvog dokumentarca najaviće filmski kritičar Vuk Perović i šef Odjeljenja za medije i kulturu u Američkoj ambasadi Džef Adler. 

Američki ugao u Podgorici otvoren je 13. novembra 2003. godine kao rezultat saradnje Glavnog grada i Ambasade SAD u Podgorici.  To je prvi od tri Američka ugla osnovana u Crnoj Gori s ciljem jačanja američko-crnogorskih odnosa u oblasti kulture.  Osim u Podgorici, Američki uglovi postoje u Pljevljima (od 2009) i Cetinju (od 2013. godine).

Američki ugao u Podgorici organizovao je više od 3.500 programa tokom  posljednjih 15 godina, na kojima je učestvovalo više od 70.000 ljudi. Pored bogate kolekcije knjiga, časopisa i filmova, Američki ugao nudi neograničeno korišćenje interneta i pristup različitim bazama podataka o Sjedinjenim Američkim Državama.  Ugao takođe priređuje niz događaja iz kulture, obrazovanja, politike i drugih oblasti.