Peto izdanje “Gesta” – časopisa za izvedbene umjetnosti i kulturu

 

 

Iz štampe je izašlo 5. izdanje (serija II) “Gesta” – časopisa za izvedbene umjetnosti i kulturu.

Ovaj broj “Gesta” otvara poglavlje koje je posvećeno nekim značajnim pitanjima politika CNP-a i drugih nacionalnih pozorišta u savremenom kontekstu. O potrebi redizajniranja repertoarskih politika u tim uslovima piše Janko Ljumović, dok se u tekstu Nataše Nelević preispituje značaj i uloga domaće drame u uslovima globalizacije kulture i novih teatroloških tendencija koje destabilizuju tradicionalni status dramskog teksta.

Casopis Gest br.5Poseban temat u ovom izdanju posvećen je odjecima predstave “Everyman Đilas” po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić. Tekstovi u ovom tematu proizišli su iz dvije debate koje su povodom ove predstave organizovane u Crnogorskom narodnom pozorištu. Dok se Lana Zdravković i Zlatko Paković, na tragu političkih značenja ove predstave, prvenstveno bave pitanjima Đilasovog političkog nasljeđa i “nove ljevice”, Srećko Horvat i Andrej Nikolaidis se u svojim esejima fokusiraju na pitanja mogućnosti utopijskog mišljenja i djelovanja u savremenom svijetu. U ovom tematu “Gest” takođe prenosi i djelove iz debate “Nove – stare utopije, ima li ih?”, koja je održana u CNP-u 26. februara ove godine.

U osvrtu na Ostermajerov pozorišni projekat “Smrt u Veneciji / Pjesme mrtvoj djeci”

Maja Mrđenović analizira Ostermajerov rediteljski koncept upoređujući ga sa tekstualnim predloškom – čuvenom Manovom pričom “Smrt u Veneciji”, dok Ana Tasić analizira načine prenošenja Njegoševog književnog i kulturnog nasljeđa u savremeni pozorišni izraz analizirajući i upoređujući tri predstave koje su nastale u produkciji Kotor Art-a: “Njegoš, vatre”, autorski projekat Paola Mađelija i Radmile Vojvodić, “Njegoš i ja”, autorski projekat Paola Mađelija i “San na Božić” u režiji Lidije Dedović.

Kao odgovor na poziv koji je “Gest” uputio mlađim autorima da u ovom broju iznesu svoja gledišta o položaju javnog kritičkog diskursa – nastali su tekstovi Marije Ivanović, Nikole Vučinića, Slavena Živkovića i Milene Pejović, koji su objavljeni u tematu “Mlada kritička scena – Gdje je kritika danas?”

U poglavlju “Savremena umjetnost – prevodi” u ovom izdanju “Gest” prenosi tekst “Javna sfera i savremeni performans” Kristofera Balmea (Cristopher Balme), kao i ogled

“Umjetnost danas”, čiji je autor Žan Lik Nansi (Jean Luc Nancy).

U poglavlju “Kulturni fenomeni – gledišta”, Svetlana Racanović analizira rad mlade crnogorske umjetnice Jovane Vujanović “La Fine”, dok se Jovan Čekić bavi pitanjem konstruisanja značenja pojma “Evropa” kroz analizu nekih djela filmske umjetnosti.

U ovom izdanju “Gest” takođe donosi i pregled nekoliko novih teatroloških izdanja. Riječ je o knjigama “Crnogorci na sceni” Sretena Perovića, studiji “Teorije savremenog teatra i performansa” slovenačkog teoretičara Alda Milohnića i o monografiji “Šezdeset godina Crnogorskog narodnog pozorišta”.