Petrovac – Izložba Danijele Stanković Drobnjak

 

 

U galeriji „Marko Krstov Gregović“ u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu (JU Muzeji i galerije Budve), otvara se izložba slika „Morske priče“ Danijele Stanković Drobnjak, likovne umjetnice iz Bara. Izložbu će 5. avgusta 2018. godine, u 21 čas otvoriti Muharem Muratović, slikar i likovni pedagog. Na izložbi će biti predstavljeno 25 slika rađenih tehnikama ulje na platnu, akrilik na platnu i akvarel. Izložbu je organizovala kustoskinja mr Jasmina Lazović, akad. slikarka.

U muzičkom dijelu programa učestvovaće Anastasija Golić, učenica IV razreda flaute Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Petar II Petrović Njegoš“ iz Bara, koja će izvesti numeru „Menuet“, kompozitora Džordža Filipa Telemana, i „Progressive Duos”.

Danijela Stanković Drobnjak rođena je 8. jula 1976. godine u Baru. Završila Akademiju likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi Smaja Karaila. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2002. godine. Bavi se pedagoškim radom u Osnovnoj školi „Jugoslavija” u Baru. Imala je pet samostalnih i učestvovala je u nizu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

O stvaralaštvu ove umjetnice dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, napisala je, između ostalog, sljedeće: „Čudesni i istovremeno svakodnevni, obični, mali svjetovi, postaju povlašćena mjesta umjetničkih traganja, kojima Danijela daje pikturalni oreol posebnosti. Iako, često zapretani svakodnevnim, banalizovanim radnjama, oni „izranjaju” na ovim slikama, kao magnovenja, jutrenja, zalasci ili samo obični kameni obluci, sakupljeni u zaboravljenoj gomili, s rasutih plaža sjećanja… Svojevrsni „morski pejzaži” Danijele Stanković Drobnjak nisu puke reminiscencije stvarnosti ili uhvaćeni kadrirani segmenti realnog svijeta. To su „ulovi” iz mistično-modrih dubina, sakupljeni zahvatom mreže vještog ribara, uhvaćeni detalji sjećanja koji s dramatičnim, epskim zapletima hororvakuovski zaposijedaju prostor. Bremenita je ta mreža, nosi osmjehe i suze, bisere i napukle školjke, začudne poglede, skrivene želje… No, umije Danijela da iznenadi potpuno drugačijim pristupom, u konstruktima pročišćenih kompozicija, sa jednim do dva centrirana motiva u središtu tijela slike. I u jednim i u drugim, dominira tipična primorska atmosfera, kolorit, štimung plavetno-zelenih lazura. Boja je osnovni gradivni element radnje, fovistički sirova i snažna, ograničena crnim konturama, ili, pak, iznijansirana suptilnim prelazima u nježnim akvarelima. U portretima i autoportetima Danijela je mistična, zagonetna, i, kao svaka žena, spremna da podijeli tajnu… ili ćutljiva poput ribe, koja se ponavljajućim različitostima uzdiže do simbola…”

Izložba će biti otvorena za javnost do 15. avgusta 2018. godine.