Petrovac – Izložba grafika kanadske umjetnice Heder Hjuston

 

JU Muzeji i galerije Budve

 

 

U petak, 12. avgusta 2016. godine, u galeriji „Marko K. Gregović“ u Spomen domu „Crvena komuna“, biće otvorena izložba grafika kanadske umjetnice Heder Hjuston, pod nazivom „Grade, sanjaj snove“. Izložba u Petrovcu rezultat je višegodišnje uspješne saradnje Javne ustanove Muzeji i galerije Budve sa Ambasadom Kanade za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju u Beogradu i zajedničkih napora u cilju predstavljanja rada kanadskih umjetnika u Crnoj Gori i podsticanja međunarodne kulturne razmjene.

Heder Hjuston - plakatIzložbu će u 21h zvanično otvoriti Njegova ekselencija gospodin Filip Pinington,  ambasador Kanade akreditovan za Crnu Goru. Otvaranju će prisustvovati i umjetnica lično.

Heder Hjuston magistrirala je lijepe umjetnosti na Univerzitetu Alberte i predaje Grafičke medije  na Alberta koledžu  za umjetnost i dizajn gdje trenutno radi kao zamjenica direktora Škole za vizuelne umjetnosti. Imala je više samostalnih izložbi širom Kanade i u inostranstvu. Izlagala je na grupnim međunarodnim izložbama koje od nedavno uključuju i Printed In Canada/Taiwan, the Atlanta Print Biennial i Di CARTA/PAPERMADE.

Njeni radovi se nalaze u kolekcijama preko petnaest značajnih institucija uključujući Galerije Univerziteta Perdju, Stalne umjetničke postavke Državnog Univerziteta Arkanzasa i Stalne umjetničke postavke grada Burnabija.

Njen rad se zasniva na svakodnevnom dok pokušava da pronađe interesantne strukture u  jednoličnim susjedstvima kao i u otporu ili predaji tijela suočenog sa bolešću.

Prof. Dr Aleksandar Mladenović o njenom stvaralaštvu, između ostalog, piše:

„Ako na dijagramu problematike kojom se Hjuston bavi  prostor presdtavimo X osom a  vreme Y osom, njihova spona biće osa Z, snoviđenje. Umetnost Hjustonove se kreće od racionalnog „snimanja“prostorne situacije cityscape-a do projekcije iste u prošlom i budućem vremenu. Rezultat je plemenit zahvaljujući njenoj poetskoj, sanjarskoj strani koju unosi beskompromisno u grafički multi-original. Neki oblici na grafikama su oštri i jasni dok su drugi nejasne fakture i rastočeni u pokretu.“

Umjetnica će se predstaviti sa 22 grafike i izložba će biti otvorena do 21.avgusta.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + seven =