Petrovac – Izložba grafika Maje Zemunik

 

 

 

U utorak, 26. septembra 2017. godine, u 20 časova, u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu biće otvaranje izložbe grafika Maje Zemunik. Izložbu će otvoriti akademska grafičarka mr Milena Živković.


Maja Zemunik Khoualdi (Mužinić) rođena je 1982. god. u Splitu, Hrvatska. Stekla je zvanje magistra likovne kulture i likovne umjetnosti 2010. godine, te specijalizirala grafiku pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Godine 2012. upisala je postdiplomske doktorske studije grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) u Splitu. Aktivno se bavi stvaralačkom djelatnošću u području grafičkog likovnog izraza. Svoj rad predstavila je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu, a dobitnica je i nekoliko nagrada i priznanja. Od 2010. angažovana je kao asistentkinja na predmetima grafike Umjetničke akademije u Splitu.

 

Tekst iz kataloga koji prati izložbu

„Okosnicu ove serije radova čine varijacije sjećanja, misli i njihovi vizualni ekvivalenti proizašli iz čina ekspresije i svojevrsnog razgovora sa samom sobom kroz medij grafike.

Početni impuls u stvaralačkom procesu čine raskorak između želja i realnosti, neispunjenih očekivanja, a teži otkrivanju i upoznavanju vlastite psihe te posljedično transformaciji i nadilaženju osviještenih emocionalnih stanja.

Proces raslojavanja vlastitosti sinkrono prati stvaralački, likovni proces komponiranja te otiskivanja grafičkog lista. Na taj način, kao odjek i tijek misli, i sami radovi predstavljaju varijacije koje nisu dovršen ciklus već ostavljaju mjesta za daljnja previranja, stvaranja i raslojavanja.

Različiti transparentni slojevi grafičke kompozicije pružaju mogućnost iščitavanja sinkronog i dijakronog; naprijed–natrag, istodobnog vraćanja u prošlost i sagledavanja sadašnjeg trenutka ili anticipiranja budućeg koje je repetitivno, traje i u stalnom je procesu.

Serija radova načinjena je u kombiniranim grafičkim tehnikama dubokog tiska (bakropis, aquatinta, reservage i meki vosak).“

MAJA ZEMUNIK KHOUALDI

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − fourteen =