Petrovac – Izložba grafika malih formata mr Jelene Jovančov

U Spomen domu „Crvena komuna” u galeriji „Marko Krstov Gregović“ u Petrovcu u utorak, 9. aprila 2019. u 19 časova  biće priređena izložba grafika malih formata „Mamina ušteđevina“ autorke mr Jelene Jovančov. Kustoskinja izložbe je mr Milijana Istijanović.

Kako autorka navodi u tekstu kataloga postavku izložbe pod nazivom Mamina ušteđevina’“ sačinjavaju grafike malog formata koje pripadaju različitim ciklusima a realizovane su u tehnikama duboke i visoke štampe i njihovim kombinacijama – linorez, akvatinta, bakropis, rezervaž, meka prevlaka, suva igla, mecotinta, suvi žig… Složenost, kompleksnost ove izložbe ogleda se upravo u tome da je osmišljena kao skup više različitih ciklusa koji nemaju zajedničku tematsku povezanost. Naziv izložbe je dat po istoimenoj grafici koja je dio prezentovanih djela. Izdvojeni rad govori o globalnoj ekonomskoj slici – koliko danas prosječan čovjek može da zaradi i da li mu taj prihod može obezbjediti pristojan život ili egzistenciju…

U galeriji će biti izložen reprezentativan izbor 38 originalnih grafičkih listova iz ciklusa „Govor tijela“, apstraktni pejzaži – „Nemoguća veza“ i ciklusa „Refleksije“ (brodovi i barke).

O autoru:

Jelena Jovančov (1982, Podgorica) diplomirala je na studijskom programu grafika na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju. Magistrirala je na istom fakultetu 2010. godine. Bila je stipendista Vlade Crne Gore – Ministarstvo prosvjete i nauke, stipendista Opštine Bar kao i stipendista PASCA visoke škole savremene umjetnosti. Tokom 2008. godine studijski boravi u Francuskoj Pont-Aven School of Contemporary Art. Autorka je 21 samostalne izložbe i bila je učesnica preko 240 uglavnom selektovanih međunarodnih grupnih izložbi u više od 40 država. Dva puta bila je predstavnica Crne Gore na Bijenalu umjetnosti u Pekingu (BIAB) 2012. i 2015. godine, učesnica XIX međunarodnog bijenala savremene umjetnosti Cerveira (BIAC) 2017. godine, međunarodnog bijenalnog festivala mecotine u Jekaterinburgu (IMF) 2015. i 2017. godine, kao i učesnica mnogobrojnih žiriranih grafičkih bijenala u Argentini, Bjelorusiji, Brazilu, Bugarskoj, Češkoj, Egiptu, Francuskoj, Italiji, Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Kolumbiji, Letoniji, Litvaniji, Njemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Rusiji, Španiji, Tajvanu, Turskoj, Ukrajini i drugim. Na poziv međunarodnih kustosa i organizatora bila je učesnica brojnih izložbi: od međunarodne izložbe „Freedom and Art – Without borders“ u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu 2013. godine, međunarodnih tematskih izložbi„United Nations: Nations – Water – Cultures“ i „Towards Progress in the Post-2015 Development Agenda and Climate Change Issues“ u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku 2013. i 2015. godine, međunarodne izložbe „Intercultural links“ u sjedištu UN-a za Evropu – Kancelarija Ujedinjenih nacija u Ženevi 2015. godine, međunarodne izložbe u Nacionalnoj biblioteci Rumunije u Bukureštu 2016. godine, Osmog bijenala grafike Douro u Portugalu 2016. godine, međunarodne izložbe Global Print u Portugalu 2017. godine, zatim učesnica Dunavskog međunarodnog bijenala savremene grafike u Rumuniji 2018. godine, tako i učesnica Međunarodnog bijenala savremene umjetnosti Nicolae Tonitza 2018. godine. Dobitnica je 14 nagrada i više priznanja za svoj umjetnički rad. Njene grafike nalaze se u više od 50 javnih zbirki od čega preko 30 muzejskih kolekcija širom svijeta: Nacionalni muzej umjetnosti Kine u Pekingu (NAMOC), Muzej umjetnosti u Jekaterinburgu, Udruženje muzeja Istanbul, Umjetnički muzej nacionalnog muzejskog kompleksa u Jašiju, Zapadnočeški muzej u Plzenu, Muzej umjetnosti u Brestu, Državni istorijsko-arhitektonski i umjetnički muzej Jelabuga u Rusiji (EGMZ), Muzej Douro u Portugalu, Muzej italijanske grafike Padova u Italiji, Nacionalni tajvanski muzej umjetnosti (NTMoFA),Aleksandrijska biblioteka (BA), Biblioteka grada Beograda i mnogi drugi. Ima status samostalnog umjetnika od 2017. godine.

Izložba će biti otvorena do 7. maja 2019. godine.