Petrovac – Izložba Miomira Miše PopovićaU četvrtak, 20. juna 2019. godine, u 20 časova u galeriji „Marko Krstov Gregović“ (Spomen dom „Crvena komuna“ – JU Muzeji i galerije Budve) biće otvorena izložba slika Miomira Miše Popovića tj njegovog legata koji se čuva u Polimskom muzeju. Izložbu će otvoriti predsjednik Skupštine Opštine Berane, gospodin Novica Obradović.

Miomir Mišo Popović rođen 1929. u Priboju. Diplomirao je Filozofskom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani i Beogradu, u klasama prof. Rika Debenjaka, prof. Cuce Sokić i maestra Mila Milunovića. Živio je u Beranama, Beogradu i Parizu. Popović je priredio šesnaest samostalnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu. Kolektivno je izlagao na više od stotinu izložbi i prestižnih salona u zemlji i svjetskim metropolama: Beogradu, Skoplju, Novom Sadu, Parizu, Njujorku, Nici, Kanu, Ženevi, Kvebeku. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Preminuo  je u Parizu 2010.

U nastavku donosimo djelove teksta iz kataloga koji potpisuje Mišel Galua:

           U svojoj prezentaciji čovjeka i svijeta koji ga okružuje Popović odbacuje sve što bi moglo biti artificijalno i što bi se smatralo jednoj ekspresiji vjerodostojnoj i dubokoj, i elemente izbira, uklapa ih u jednu kompoziciju, koja uliva jedan utisak stvarnosti.

           U defileu njegovih ličnosti, tako raznovrsnih, što nam pruža Popović, mi vidimo ljude uvučene u njihovu „sudbinu“. Jer je ovo, što nam govori slikar kad nam pokazuje njegove ličnosti „u situaciji“, što će reći zatvorene u sudbini njihovoj „ličnoj“, ili gdje ih je društvo zatvorilo, bez horizonta, bez svjetlosti. Tako, ovaj „Čovjek sa šeširom” nije li osuđen da bude besmrtno „Čovjek sa šeširom“ , „Vratar“ , „Uvijek vratar“ i „Kvazimodo“, uvijek „ Kvazimodo“?“

Na izložbi će biti predstavljena 22 rada velikog formata, rađena tehnikom ulje na platnu. Kustoskinja izložbe je mr Milijana Istijanović. Izložba će biti otvorena do 10.jula.