Petrovac – Izložba mozaika Petra Vujoševića

 

Crvena komuna - 5

 
 

U poneđeljak, 01.avgusta 2016. godine, u galeriji „Marko K. Gregović“ u Spomen domu „Crvena komuna“, u Petrovcu biće otvorena izložba mozaika magistra slikarstva Petra Vujoševića pod nazivom „Slovo i slovesnost“. Umjetnik će se predstaviti sa 22 mozaika malog i srednjeg formata a izložbu će zvanično u 21h otvoriti arheolog Goran Pajović.

 

Petar Vujosevic

 

Izlozba mozaika Petra Vujosevica - plakatPetar Vujošević  rođen je  u Nikšiću a živi i radi u Baru i Beogradu.

Diplomirao je slikarstvo na  Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i magistrirao na istom fakultetu. Takođe, diplomirao je žurnalistiku na  Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Član je  ULUCG-a, ULUPUDS-a i AIMC-a (Međunarodno udruženje za moderni mozaik).

Samostalno je  izlagao u Baru, Beogradu, Budvi, Podgorici, Pančevu, Zrenjaninu, Kragujevcu. Na festivalu „Barski ljetopis“ realizovao je autorske projekte: “Jedan drugi svijet”, “Da, voda”, “Legenda o gvožđu” i “Kamen je znamen”.

Sa grupom Ametist (2001 – 2014) koju je osnovao sa još troje mozaičara realizovao je 33  izložbe kroz projekate: Sazvučje savremenog, antičkog i ranovizantijskog mozaika, Omaž Aleksandru Tomaševiću, Savremeni mozaik, Mozaik  malog formata, Konkretno-apstraktno i Album misterijskih životinja.

Autor je i osnivač  Beogradskog festivala mozaika (Beograd, 2016.) i Festivala umjetnosti Virski (Bar – Virpazar, 2015. sa Zoranom Mistovićem).

Od 2013. organizuje i vodi Ljetnju školu mozaika u Starom gradu Baru a vodio je i brojne radionice mozaika.

 

Mozaik Petra Vujosevica

 

O Petrovoj umjetnosti pisac Noel Putnik piše:

„Mozaici Petra Vujoševića plene diskretnom jednostavnošću forme, ali nije tako jednostavno dopreti do njih. Poput pitijskih proročanstava, čine se lako dosežnim, gotovo nadohvat jasnog razumevanja, da bi nam već u sledećem trenutku posmatranja mirno i sa hladnoćom kamena nagovestili da se u njima ipak krije mnogo toga neuhvatljivog i umu i rečima. Opiru se suvoparnoj intelektualizaciji i dozvoljavaju pristup samo neposrednom opažanju, smirenom, izoštrenom i oslobođenom suvišnih predstava i očekivanja. Kao i savremeni mozaik uopšte, Petrove radove je moguće tumačiti u raznim ključevima: sa pozicija likovne kritike, istorije umetnosti, semiotike i simbologije, čak i arheologije.“

Izložba će biti otvorena do 11.avgusta.