Petrovac – Izložba „Sedam mora“ umjetnice Renate PapištaIzložba „Sedam mora“ umjetnice Renate Papišta, biće otvorena u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, u prostoru Spomen doma „Crvena komuna“  u galeriji „Marko Krstov Gregović“ u četvrtak, 11. jula 2019. godine u 21 čas. Kustoskinja izložbe je mr Milijana Istijanović.

U nastavku Vam prenosimo dio teksta iz kataloga koji potpisuje Silvija Dervišefendić: „Renata Papišta pripada novoj generaciji bosanskohercegovačkih grafičara u području eksperimentalne grafike, koju primarno zanimaju kreativne mogućnosti tradicionalnog grafičkog medija unutar grafičkih tehnologija. Osim grafike i crteža, izražava se i u mediju fotografije. U svome radu se fokusira na pitanja poput protoka vremena, metamorfoze, remake-a, transformacije motiva i forme u umjetničkom djelu. Autorica istražuje tragove koji ostaju nakon postojanja određenih formi, te tragove oblikovanja koji su skoro uništeni procesom mijenjanja početnog motiva. Inspiraciju za umjetnički izraz nalazi u kretanjima u prirodi, osobito u protoku vode, tačnije mora. More je vrlo značajno za nju: ono predstavlja njezinu blisku vezu sa jugom, ali i živi organizam koji autorica uspoređuje sa vlastitom umjetnošću, za koju kaže da egzistira kao živo tkivo. Papišta u motivima mora i njegovih tragova vidi ponavljajući, ali iznova novi ciklus postojanja motiva – početak, preobrazbu i kraj, koji se smatra rođenjem nove forme.“

Renata Papišta, vizualna umjetnica rođena u Sarajevu 1981. godine,  gdje je završila diplomske i postdiplomske studije na Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek grafika. Za svoj likovni izričaj koristi različite medije: grafiku, fotografiju, crtež, site-specific formu, kao i umjetničku knjigu. Dobitnica je više internacionalnih nagrada za grafiku i crtež, a uzela je učešće na preko 120 grupnih i 20 samostalnih izložbi. Izlagala je na brojnim bijenalima, festivalima i simpozijima u zemlji i inozemstvu. Vodila je radionice i ljetne kurseve eksperimentalne grafike pri likovnim centrima i akademijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Poljskoj. Članica je Udruženja likovnih umjetnosti Bosne i Hercegovine, Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, a od 2010. godine radi na Odsjeku grafika Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Izložba „Sedam mora“ biće otvorena do 23. jula 2019. godine.