Petrovac – Izložba slika Đorđa Rašovića „Evolution”

 

 

U subotu, 29. septembra 2018. godine, u 20 časova u galeriji „Marko Krstov Gregović” u Spomen domu “Crvena komuna” (JU Muzeji i galerije Budve) u Petrovcu, biće otvorena izložba slika Đorđa Rašovića pod nazivom „Evolution”. Izložbu ce otvoriti prvi potpredsjednik Opštine Budva Vladimir Bulatović.

Tekst iz kataloga istoričarke umjetnosti Maje Dedić: “Oslanjajući se na likovno obrazovanje koje je stekao na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, Đorđe slobodno, hrabro i vrijedno kreće na put gradeći sopstveni likovni jezik i osvajajući svoje mjesto na savremenoj crnogorskoj likovnoj sceni, imun na savremene trendove i eksperimente u oblasti novih medija i raznovrsnih umjetničkih praksi, opredjeljuje se za tradicionalan način izražavanja, koristeći tehnike ulja i akrilik na platnu, ostajući vjeran sebi i svojim porivima, inspiraciju za svoje radove crpi iz snova.

Bajkoviti ezopovski životinjski svijet lisica i vukova, transponovane ljudsko-životinjske figure, susret ljudskog i životinjskog tijela, autoportreti prekriveni sjenama i maskama, priča o realnosti sa drugim likom samo su neke od tema koje su predmet istraživanja u ovoj seriji radova kojima predstavlja svoje višegodišnje istraživanje i sazrijevanje. Đorđe gradi fantastične kompozicije u kojima je sve moguće i dozvoljeno. Likovi životinja govorom svog tijela i ponašanjem dobijaju ljudska obilježja i personifikuju ljude iz svakodnevnog života. Oni nijesu lišeni osjećajnosti – životinjska lica govore, oblače ljudska odijela, prepuštaju se porocima, svakodnevnim uživanjima, odmoru, kuvanju, roštiljanju, strasti ljubavi, kupanju, igranju golfa … Ljudsko i životinjsko tijelo prepliću se u bezbroj procesa transformacija i metamorfoza. Umjetnik ih smiješta u različite kontekste, dok pozadina varira od pejzaža do neobičnih enterijera. Poput scena u stripovima, ove priče su uvjerljive i duhovite i predstavljaju bijeg od svakodnevnice, uobičajenog i očekivanog. Stoga, sasvim su razumljivi nazivi njegovih dijela: Put u život, Milenijum, Turist, Golf, Odmor, Sloboda, Maske, Tusam, Otisak kandže, Zavijanje, Roštilj, Porodica, Balon, Poker, Kafić, Kupanje … Iz slike u sliku, umjetnik pronicljivo, vedro i spontano razvija sličan motiv, varirajući ga u više kolorističkih kompozicionih varijanti, stvarajući maštovite prizore. Slike su ekspresivne, dinamične, sa snažnim simboličkim nabojem. Odlikuje ih istraživački duh, pronalaženje uvijek novih likovnih rješenja i velika umjetnička radoznalost. Posvećen je detaljima, koji kompoziciju čine posebnom. Boje su čiste, snažne, zvučne i odišu svježinom. Često su postavljene komplementarno ili u toplo hladnom kontrastu, čime podupiru autorove snažne i dinamične i iznad svega maštovite kreacije. U svom radu, Đorđe, na krajnje prepoznatljiv i autentičan način, ostvaruje neobične likovne vizije, pune raskošne lirske osjećajnosti i neiskvarenog sentimenta.

Đorđe Rašović je rođen 05. 06. 1987. godine u Podgorici. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti  na Cetinju, gdje je diplomirao 2010. godine, a zvanje specijaliste stekao 2011. godine. Član je ULUCG-e od 2010. godine. Izlagao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i stvara u Podgorici.

Biće izloženo 30 slika rađenih u tehnici ulje i akrilik na platnu, srednjeg i većeg formata. Izložba će biti otvorena do 9. oktobra.

Ovaj događaj se realizuje u okviru manifestacije međunarodnog karaktera „Dani evropske baštine“, koja se ove godine realizuje pod sloganom „Umjetnost dijeljenja“.

Događaji u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ u Budvi i Crnoj Gori se realizuju u periodu od 21. do 30. septembra i njima koordinira Dušan Medin.