Petrovac – Izložba „Slike koje gledaju nas”

 

 

 

U utorak, 30. maja 2017. godine, u 20.00 časova, u galeriji „Marko K. Gregović” u Spomen domu „Crvena komuna” u Petrovcu, otvara se izložba „Slike koje gledaju nas”, autorke Jovane Šarac, dipl. grafičarke iz Podgorice. 

Autorka će se publici predstaviti sa 40 radova, rađenih kombinovanom tehnikom na papiru, nastalih u 2016. godini.

Izložbu će otvoriti Jakov Bajović, filozof.

Na otvaranju izložbe nastupiće Nikola Mikulić, učenik II razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budve (područno odjeljenje Petrovac), u klasi nast. Igora Zenovića, koji će na gitari izvesti „Etidu” kompozitora Ferdinanda Karulija.

 

Kratka biografija autorke

Jovana Šarac je rođena 1988. godine u Podgorici. Fakultet likovnih umjetnosti završila je na Cetinju, na odsjeku za grafiku. Trenutno je na magistarskim studijama na odsjeku za slikarstvo na istom fakultetu, a uporedo studira i Akademiju za video dizajn u Beogradu.

Učesnica je brojnih konferencija i radionica, među kojima su: Kotor Art, Magdalena Maribor i druge. Dobitnica je nagrade Ekonomskog fakulteta.

Učestvovala u brojim grupnim izložbama u zemlji i insotranstvu, a imala je pet samostalnih izložbi:

Diplomska izložba „Osluškivanje sjaja” – Galerija  42 stepena, Cetinje, Crna Gora;

„Jedan čin svjetlosti” – Kuselevova kuća, Podgorica, Crna Gora;

„Slike koje gledaju nas” – Galerija Petak, Beograd, Srbija;

„Otvaranje tvojih 15 minuta” – Ostavinska galerija, Beograd, Srbija;

„Jedan čin svjetlosti” – Dom Vojske, Porto Montenegro, Tivat, Crna Gora.

 

O stvaralaštvu Jovane Šarac 

„Likovno stvaralaštvo Jovane Šarac tek je u povoju – ′Slike koje gledaju nas’ četvrta su njena samostalna autorska izložba. Ipak, u njemu se već mogu jasno razaznati pojedine stilske i simboličke odrednice, koje ukazuju na zreo, obrazovan umjetnički korpus.

Izrazito rapsodična, ekspresionistička forma u konstantnom je odnosu borbe sa samom sobom. Lepršavi, dječje bezazleni nanosi sjaja ispituju dubine gotovo praiskonskog mraka, koji uvijek Jovaninim slikama daje osnovni ton: neodređenosti, nepoznatosti i sumnje. U razrješenju ovog sukoba, pomalo paradoksalno, površinski sjaj sam postaje pozadina – preko njega i kroz njega izviruju likovi, uvijek u središtu autorkinog interesovanja“, Jakov Bajović, filozof.

Izložba će biti otvorena do 19. juna 2017. godine.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × three =