Petrovac – Otvaranje izložbe “Umjetnice”U petak 8. marta 2019. u 19h u Spomen domu „Crvena komuna“, galerija „Marko K. Gregović“ u Petrovcu biće otvorena izložba iz fundusa pod nazivom „Umjetnice“.

Izložba pod nazivom ,,Umjetnice” predstavlja 31 umjetničko djelo različitih autorki, generacija i tematika iz fundusa galerije ,,Marko K. Gregovic”. U duhu obilježavanja Međunarodnog dana žena, izložba ima za cilj da naglasi važnost stvaralaštva koji ističe ženu kao autorku, kroz različite tehnike i senzibilitete umjetnica koje ispoljavaju svoje unutrašnje svijetove vizuelne stvarnosti.  U društvenim oklonostima, gdje se nerijetko zaboravlja istorija borbe za prava žena i slobodu izražavanja neophodno je uplitati ,,ženski glas” kao bitan za razvoj umjetničkih sloboda, humanih ciljeva i jednakosti u zajednici. Djela autorki koja se čuvaju u fundusu naše galerije ostavile su svoj mali ali značajan trag na umjetničkoj sceni Crne Gore, regiona i svijeta. Svojim stvaralaštvom mijenjaju svijet oko sebe, iznose na vidjelo svoje unutrašnje borbe, akcentuju stavove i jarkom bojom ili nježnim potezom, a istim intezitetom stvaralaštva, podsjećaju nas ovom izložbom da, ma koliko lijep bio cvijet, on ipak nije istinski simbol 8. marta.

Izložbu su organizovali kustosi mr Dragan Mijač Brile i kustoskinja mr Milijana Istijanović i biće otvorena do 8. aprila.