Petrovac – Promocija ekološkog romana za đecu „Puh Đorđe i duhovi triftara“

 

 

JU Muzeji i galerije Budve organizovaće promociju romana za đecu „Puh Đorđe i duhovi triftara“ autora Žarka Vučinića u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu. Promocija će se održati u srijedu 16. maja 2018. godine, u 18:00h.

Knjiga „Puh Đorđe i duhovi triftara“ je drugi dio avanture o vragolastom puhu i njegovoj družini nakon uspjeha knjige „Čudesni svijet puha Đorđa“. U ovoj savremenoj ekološkoj bajci za đecu na originalan način utkana je ljubav prema bisernoj rijeci Tari i Prošćenskim planinama – mističnom predjelu okupanom rajskim bojama, legendama predaka i iskonskom životu gorštaka – putokazu za bolje sjutra svih nas pod kapom nebeskom.

Knjigu su inventivno ilustrovali Dragoslav Dedić i Anastasija Kostić, a objavljena je u izdanju Izdavačke kuće „Gligorije Dijak“ u Podgorici 2017. godine. U priči su opisane autentične lokacije pomenutog kraja čime knjiga promoviše turizam zasnovan na prirodnim vrijednostima u Crnoj Gori. 

Udruženje crnogorskih pisaca za đecu i mlade je proglasilo ovaj roman za najbolju knjigu u 2017. godini.

„Puh Đorđe i duhovi triftara“ je jedna od knjiga koja će predstavljati Crnu Goru na ovogodišnjem izboru za prestižnu regionalnu nagradu „Mali princ“.

 

Žarko Vučinić rođen je 1972. godine u Beogradu, gđe je i završio Šumarski fakultet. U studentskim danima bavio se ekološkim temama kao novinar na Trećem kanalu RTS.

Početkom XXI vijeka bio je savjetnik za međunarodnu saradnju i portparol u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore. Nakon toga, radio je kao konsultant na međunarodnim projektima iz oblasti šumarstva, zaštite životne sredine, turizma zasnovanog na prirodnim bogatstvima, poljoprivrede i veterine. Koordinirao je i kreirao predstavljanje crnogorskog sektora šumarstva i poljoprivrede na Svjetskim i Evropskim konferencijama. Napisao je više od 20 scenarija za kratke tematske filmove.

Od 2014. godine izvršni je direktor nevladine organizacije „UROŠ – Udruženje za razvoj ruralnih oblasti i šumarstva“.

Svoju prvu knjigu za đecu „Čudesni svijet puha Đorđa“ objavio je 2016. godine, a njen nastavak „Puh Đorđe i duhovi triftara“ dobio je Nagradu Udruženja crnogorskih pisaca za đecu i mlade za najbolju knjigu za đecu objavljenu u 2017. godini.

Zbog zapaženog rada sa đecom, brige o đeci i zalaganja za prva đeteta, nedavno je Žarko Vučinić proglašen za Ambasadora đece svijeta od organizacije “Država dece sveta”.

Član je Udruženja crnogorskih pisaca za đecu i mlade i Književnog kluba „Grlica“.

Oženjen je i otac dvoje đece.