Pljevlja – Koncert Duvačkog i Gudačkog ansambla Crnogorskog simfonijskog orkestra


U petak, 20. decembra 2019. godine, sa početkom u 19 časova, Duvački i Gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra održaće koncert u Domu kulture u Pljevljima.

Na repertoaru Duvača naći će se „Uvertira“ iz operete „Slijepi miš“ Johana Štrausa II (u aranžmanu Andreasa N. Tarkmana) i „Persijska svita“ francuskog kompozitora Andrea Kaplea. Gudački ansambl će izvesti „Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu“ čuvenog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, a solističku dionicu  tumačiće Mirka Šćepanović – violinistkinja i umjetnička direktorka Muzičkog centra Crne Gore.

Koncert će imati umjetničko-edukativni karakter budući da će pored izvođenja, publika biti u prilici da se upozna sa načinima primjene citatnosti u djelu „Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu“ A. Pjacole, koje je za solo violinu i gudački ansambl aranžirao Leonid Desjatnikov.

CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju. Tokom svog djelovanja, na gotovo tri stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Hrvatska, Italija, Srbija, Rusija, Sjeverna Makedonija, Turska) orkestar je izveo najznačajnija ostvarenja simfonijskog žanra, velika vokalno-instrumentalna djela poput Simfonije br. 9 Ludviga van Betovena i Rekvijema Đuzepea Verdija, kao i ostvarenja domaćih autora. Sa njim su, između ostalih, nastupili: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Roman Simović, Miloš Karadaglić, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski i Stefan Milenković. Crnogorski simfonijski orkestar je okosnica muzičkog života u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih generatora razvoja savremene crnogorske kulture.

MIRKA ŠĆEPANOVIĆ, rođena 1981. u Beogradu, je violiniskinja crnogorskog porijekla. Nakon uspješno završenih magistarskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vesne Stanković, nastavlja svoje umjetničko usavršavanje kod Rajnera Šmita na Visokoj školi kraljice Sofije u Madridu, gdje od njenog Veličanstva Kraljice 2006. i 2007. godine dobija odlikovanje za Na­jboljeg studenta u sekciji violina. Želja za daljim muzičkim razvojem i uspjesima vodi je u Bazel, gdje s najvišim ocjenama završava tri mastera. Važne muzičke impulse dobila je na majstorskim kursevi­ma koje su vodili Kolja Blaher, Zakar Bron, Menahem Presler, Valter Levin i Ferenc Rados.

Dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima u Itali­ji, Španiji i Švajcarskoj. Kao aktivan i posvećen kamerni muzičar imala je priliku da nastupa na internacionalnim festivalima u Engleskoj, Francuskoj, Španiji, Njemačkoj, Austriji, Izraelu, Japanu, Indiji i sarađuje sa renomiranim muzičarima među kojima su Stiven Iserlis, Izabel Ćarisius, Fransoa Benda, Radovan Vlatković, Serđo Acolini. Imala je priliku da radi s najpoznatijim kom­pozitorima današnjice među kojima su Salvatore Skiarino, Hajnz Holiger, Georg Fridrih Has, Giorgi Kurtag, Volfgang Rim i Piter Etveš. U toku studija u Bazelu otkrila je afinitet prema savremenoj muzici, nakon čega su uslijedila učešća na poznatim festivalima u Donauešingenu, Gracu, Vajmaru, Milanu, Lucernu, Budimpešti i Hadersfildu.

Foto: Duško Miljanić


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 7 =