Počelo Bijenale crnogorskog teatra


Bijenale crnogorskog teatra 2019. počelo je sinoć u Crnogorskom narodnom pozorištu izvođenjem predstave “Bure baruta” Dejana Dukovskog u režiji Dejana Projkovskog.

Na samom početku ovogodišnjeg izdanja Bijenala, publika je minutom ćutanja odala počast jednom od najznačajnih reditelja CNP-a, Nikoli Vaviću, koji je juče preminuo u Beogradu.

“Festival znači svetkovina i naš festival znači slavljenje pozorišne umjetnosti i pozorišnih umjetnika. Nikola Vavić bio je jedna od najznačajnijih figura u ukupnoj istoriji Crnogorskog narodnog pozorišta koji je dao vanredan doprinos razvoju i usponu ove kuće. I ovaj festival neka bude u znaku onih istinskih i strastvenih pozorišnih ljudi čiji život znači teatar. “ kazala je direktorica Zorana Kralj. “Bijenale crnogorskog teatra 2019  donosi  još jedan ciklus pozorišnih predstava koje su ostavile najveći  trag u crnogorskoj pozorišnoj produkciji u potekle dvije pozorišne sezone. Tokom deset dana  trajanja festivala, kroz devet predstava koje se nadmeću za nagrade, otvaramo prostor za kritičko sagledavanje našeg pozorišnog sistema, za promišljanje budućnosti Bijenala, u neposrednom susretu umjetnika i publike.  Neka Bijenale crnogorskog teatra u ovim danima bude mjesto okupljanja, mjesto dijaloga i mjesto slavljenja umjetnosti i snage pozorišta. Želim Vam dobrodošicu na Bijenale crnogorskog teatra 2019, koje izlaskom glumaca na scenu za nekoliko trenutaka može da počne.” – poručila je Kralj prilikom otvaranja festivala.

Ansambl predstave “Bure baruta” kojom je nacionalni teatar otvorio prethodnu pozorišnu sezonu se nakon izvođenja pridružio publici i medijima u Press Sali, gdje su uz moderatora Zorana Rakočevića, razgovarali o aktuelnosti teksta i samom procesu, uz poseban osvrt na poetiku nasilja koja prožima cijelu predstavu.

Glumica Jelena Nenezić Rakočević kazala je da su joj u procesu građenja lika mnogo značili progoni koje su imali prije premijere. “Nakon nekih 13 progona koje smo imali prije premijere, osjećala sam da smo stvarno uigrani. Večeras smo igrali nakon 6 mjeseci pauze i iako nam je trebalo malo vremena da se pripremimo, meni je bilo lijepo, osjećala sam publiku i uživala sam” – istakla je Nenezić Rakočević.

Glumac Slobodan Marunović je izrazio zadovoljstvo festivalom: “Mislim da je Bijenale odlično počelo večeras, da je savršeno organizovano i uvjeren sam da se radi o jednom zaista respektabilnom kulturnom događaj jer teatar je u Crnoj Gori nosilac vremena, prilika i prostora u kom živimo.” Dodao je da je u početku nastajanja predstave “Bure baruta” smatrao njeno postavljanje repertoarskim promašajem ali da ga je ona demantovala: “Mi vidimo sebe u ogledalu preko ove predstave i ona nam  pokazuje da nismo mnogo odmakli od momenta kada je nastao ovaj tekst.”

Pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević osvrnuo se na aktuelnost teksta: “Mislim da je ovo komad koji će i za deset godina bez problema moći da se postavi. Taj lanac koji je Dejan fenomenalno uspostavio, gdje se jedan lik uvijek prebacuje u sljedeću s epizodu jeste lanac kojim smo mi vezani, mimo politike, mimo društvenih okolnosti, to je sudbinski lanac koji nas vezuje za pretke i koji mi u amanet ostavljamo generacijama koje dolaze.” – zaključio je Milosavljević.

Glumac Stevan Radusinović se osvrnuo na simboliku ubijenog mjeseca: “Svuda ima konflikata, ne moramo se vezivati samo za Balkan ali ovdje ti ljudi, ti likovi samo sagorijevaju zbog situacije u kojoj se nalaze. Fizička ubistva u svakoj sceni na kraju dovode da ubijanja mjeseca, koji simbolički predstavlja činjenicu da se ovdje umire za svakakve stvari: religiju, porijeklo, ljubav, ne-ljubav…” – rekao je Radusinović.

Na Bijenalu crnogorskog teatra sjutra veče će biti izvedena predstava “Sin” Mirjane Medojević u režiji Mirka Radonjića, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Za publiku iz Podgorice obezbijeđen je besplatan prevoz autobusom u 19 sati ispred Crnogorskog narodnog pozorišta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − 4 =