Počelo snimanje dugometražnog igranog filma “Srce mesara”

 

Artikulacija logo-m

 
 

Počelo je snimanje još jednog dugometražnog igranog filma u koprodukciji Propeler filma (HR), Staregare (SLO) i Artikulacije (MNE). Naime, radi se o filmu „Srce mesara“, poznatog hrvatskog reditelja i scenariste Antonia Nuića (Kenjac, Sve džaba…), i produkciji Borisa Matića (Karaula, Krugovi, Kenjac, Mondo Bobo, Zagrebačke priče… Matić je inače osnivač poznatih festivala – Motovunskog i Zagreb film festivala).

Sinopis

Boris Burić (35) trubač je alternativnog jazz benda. Treba se oženiti Janom Krajač (25), psihološkinjom. Boro Bura, kako ga zovu prijatelji, potiče iz bogate mesarske porpdice, a Jana je iz klasične građanske – otac joj je profesor sociologije, a majka kustosica u muzeju. Porodice se slažu savršeno, kao i budući bračni par. Organizaciju svadbe na sebe je preuzeo Zdravko, Burin otac, koji želi oženiti sina kako priliči tradiciji i običajima. Na svadbi, Zdravko Buri i Jani pokloni iznos novca koji je ekvivalent Burinom udjelu u porodičnom poslu. S obzirom na to da Bura ne želi biti dio tog posla, Zdravko je smatrao ispravnim da on svoj udio koji mu pripada po rođenju utroši kako hoće…

Srce mesara je film koji pokreću karakteri, tako da su u centar pažnje stavljena fina, psihološki nijansirana, a vizualno i auditivno začudna portretiranja tih karaktera. Radnja i događaji potisnuti su u drugi plan, a u fokusu su reakcije likova pa tako dramatični i komični elementi koji se u filmu stalno prepliću proizlaze iz razlike u pogledima na iste događaje.

U filmu glume poznati hrvatski glumci: Bojan Navojec, Iva Babić, Goran Navojec, Zlatko Vitez, Mirela Brekalo, Filip Križan, Filip Šovagović i Ksenija Marinković, a u ljetnjem dijelu snimanja pojaviće se i nekoliko crnogorskih glumaca. Takođe, u ekipi filma učestvuju i naši filmski radnici, što predstavlja kontinuitet angažovanja domaće ekipe, jer je ovo četvrta koprodukcija Artikulacije i poznatih regionalnih produkcija na dugometražnom filmu u zadnjih godinu dana (Atomski s desna, reditelja Srđana Dragojevića, Do balčaka – reditelja Stoleta Popova, Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa – Nikole Vukčevića i Srce mesara), što producentsku kuću Artikulacija čini jednom od najaktivnijih produkcija u regionu!

Ovaj film se snima uz poršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva kulture Crne Gore, Slovenačkog filmskog centra i Programa MEDIA.