Počinje Festival umjetničke muzike “Espressivo“

 

 

Festival umjetničke muzike “Espressivo“, koji se već 11 godina organizuje na Cetinju, biće održan od 15. jula do 10. avgusta u Vladinom domu.

Festival se cijelu deceniju razvijao na konceptu vrhunske interpretacije, umjetničke muzike i stvaranju novih konteksta u kojima se umjetnička muzika može konzumirati. Cilj projekta je realizovati program koji obuhvata raznovrsne segmente muzičkog stvaranja, stvaranje ambijenta za komunikaciju unutar crnogorske muzičke zajednice.

Festival će u nedjelju, 15. jula u Vladinom domu u svečanoj Sali “Ivan Crnojević” u 21 čas otvoriti klavirski duo “Tra Noi” koji čine Jelena Vukićević Vukmirović i Ivana Pešić. Na programu će biti djela P.I. Tchaikovsky, H. Goetz i S. Rachmaninoff.

Tokom jula sve ljubitelje kvalitetne muzike očekuju još četiri koncerta. 19. jula koncert će imati pijanista Vladimir Viardo, čija međunarodna karijera obiluje se nizom koncerata u “Carnegie Hall”-u, Lonkoln i Kenedi Centrima, “Salle Pleyel”-u i “Concertgebouw”-u. Koncertne turneje odvele su ga u vodeće američke, kanadske i evropske gradove, u Aziju i Južnu Afriku, u Izreal, Centralnu i Južnu Ameriku, gdje se pojavljivao kao solista sa većinom najvažnijih svjetskih dirigenata – Mehtom, Mazelom, Daviesom, Suskindom, Šipersom, Kondrašinom, Spivakovim, Đordanom i M. Šostakovičem.

Naredni koncert rezervisan je za 23. jul i za crnogorski “Clazz Quintet” koji sačinjavaju Bojana Brajović (gitara), Milanka Nikčević (klavir), Boris Nikčević (flauta), Slaven Turusković (kontrabas) i Predrag Lazović (bubnjevi). Članovi Clazz kvinteta su profesori u crnogorskim nižim i srednjim muzičkim školama, a kontrabasista je stalni član Simfonijskog orkestra. Aktivni su svirači i nastupaju što kao solisti na svojim instrumentima, što u raznim kamernim klasičnim i jazz sastavima, promovišući klasičnu i jazz muziku.

Nakon crnogorskog kvarteta gost festivala 28. jula biće Silva Skenderi, albanska pijanistkinja koja ima nekoliko stipendija za specijalizaciju: na Muzičkom Univerzitetu Essen, Njemačka, sa prof. Tilom Engelom; iz Italijanskog Instituta za Kulturu na Konzervatorijumu “G.Rosini”; iz ProHelvetia na Muzičkom Univerzitetu u Brasovoj Rumuniji.

Posljednji julski koncert biće održan 30. jula, i ne njemu će svoja umijeća predstaviti tri vrsna umjetnika Viktor Tretiakov i Natalia Likhopoi iz Rusije, i Miran Begić iz Crne Gore. Viktor Tretiakov, poznat po svojoj izvanrednoj tehnici i talentu ruski je violinista, pedagog i dirigent koji je dobio sve velike svjetske nagrada kao i priznanja kojima Rusija odlikuje svoje umjetnike. Tri umjetnika nastupiće zajedno sa orkestrom Turksoy koji je platforma maladim talentovanim studentima konzervatorijuma svojih zemalja članica. TURKSOY je organizacija koja postoji od 1992. i od svog osnivanja radi na očuvanju i afirmisanju kulture turkijskih naroda (narodi koji govore turskim jezikom) i njenoj promociji ljudima širom svijeta, gdje i nastupa njihov Međunarodni kamerni orkestar.
Iste večeri, dogodiće se svjetska premijera festivalske porudžbenice, kompozicije “Divertimento” Milovoja Pićurića, koja je inspirisana nematerijalnim kulturnim nasljeđem Crne Gore, čiji i sama postaje pulen.

U Avgustu su zakazana dva koncerta. Prvi od njih šestog u mjesecu, i tom prilikom nastupiće Akeksander i Ivan Rudin iz Rusije, zajedno sa Miranom Begićem, crnogorskim violinistom.
Posljednji festivalski koncert rezervisan je za 10. avgust, a tom prilikom nastupiće “Nova trio” koji čine violinistkinja Tanja Bogdanovć, čelistkinja Maja Antić Kalezić kao i pijanista Oleksij Molčanov.
Svi programi će počinjati u 21 čas, a ulaz je besplatan.

Festival Espressivo je programski satkan od visokih umjetničkih dometa i njegov uticaj u posljednjoj deceniji je primjećen na ukupnu klimu crnogorske muzičke scene. Njegov značaj ogleda se i u interakciji između vrhunskih crnogorskih i svjetskih umjetnika koji pored muzičkog iskustva razmjenjuju energiju, ideje i dovodi do novih izvođenja i novih stvaranja.

Pored međunarodnog povezivanja, festival je upravo način da se još intezivnije i kvalitetnije pristupi afirmisanju kulture i umjetnosti i upoznavanje ciljnih grupa sa savremenim umjetničkim tokovima.

Festival se organizije pod pokroviteljstvom i podrškom Ministarstva kulture, Univerziteta Crne Gore i Muzičke akademije, Opšitina Cetinje i Narodnog muzeja Crne Gore.

Detaljnije informacije o umjetnicima i festivalskom programu nalaze se na zvaničnoj stranici http://www.espressivo.ac.me/