Počinje Kotorska koncertna sezona

 

 

Kotor, 19.11.2018.

 

Martinović i Prokofiev otvaraju sezonu

 

 

Zbog velikog nevremena u Kotoru, odlaže se svečano otvaranje Kotorske koncertne sezone, najavljeno za večeras, 20. novembra.

Sezonu će ove godine otvoriti pijanista Ratimir Martinović, direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike i Dmitrii Prokofiev, vođa čelista Crnogorskog simfonijskog orkestra, a svečano otvaranje će se održati u petak, 6. decembra sa početkom u 20h u Crkvi Sv. Duha u Kotoru.                                                                                          

„Kao i svake godine, početak koncertne sezone vezujemo za proslavu dana našeg grada Kotora. Ove godine sezonu otvaraju pijanista Ratimir Martinović i čelista Dmitrii Prokofiev koji će u ovom kamernom duu izvesti veoma interesantan program, djela kompozitora Šuberta, Šumana, Šnitkea i Ščedrina. Dmitrii Prokofiev je nastupao i kao solista i u kamernom ansamblu u okviru festivala KotorArt ali ovo je prvi put da ćemo imati prilike da slušamo kamerni duo ovako dva istaknuta umjetnika. Sa velikim zadovoljstvom pozivam građane i svu zainteresovanu publiku da nam se pridruže u utorak, 20.11. u Kotoru da uživamo uz zvuke klavira i violončela. “  – istakla je Sara Lakičević, PR Međunarodnog Festivala KotorArt.

Koncertnu Sezonu, sada već četvrtu po redu, kao jednu od rijetkih kontinuiranih sezona u Crnoj Gori, u Kotoru organizuju Međunarodni Festival KotorArt i Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“.

„Veliko je zadovoljstvo pripremati Kotorsku Koncertnu sezonu u saradnji sa Međunarodnim Festivalom KotorArt. Ono na šta se baziramo svake godine je da umjetnici koji dođu u okviru sezone, pruže našim đacima seminare, masterclassove i time zaokružimo potrebe, kako slušatelja, tako i đaka i profesora ove ustanove. Ove godine nas očekuje bogata sezona koja će trajati sve do jula mjeseca.“ – rekla je Laura Jovanović, direktorica ŠOSMO „Vida Matjan“ iz Kotora.

 

Ratimir Martinović, pijanista

Visoki intelektualizam, briljantna tehnika i originalnost, istovremeno suptilno lirska i moćno dramatična zvučanja sa bezbrojnim alhemijskim tonskim nijansama, obezbjeđuju pijanisti Ratimiru Martinoviću posebno mjesto i status među umjetnicima svoje generacije.

Od najranijih dana beskompromisno posvećen izvrsnosti u muzičkom izvođaštvu, Martinović je prešao put od mladog talentovanog pijaniste koji se kroz godine usavršavanja u okviru obrazovnih institucija, majstorskih kurseva i koncertnih podijuma širom planete, formirao u zrelog umjetnika karakterističnog izraza, profila i koncepta.

Rođen u Kotoru, nakon klase Emilije Sposojevičeve, preko novosadskih profesora Frederika Stankovića i Arba Valdme, našao je višegodišnjeg pedagoga u Kemalu Gekiću, jednom od najvećih virtuoza današnjice. Iako repertoarski i izražajno drugačijih usmjerenja, Martinović je kod Gekića učio punih sedam godina na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Florida univerzitetu u Majamiju (SAD). Diplomirao je 1999. resitalom na kom je izveo Bahove Goldberg varijacije, Šopenove Četiri balade, Betovenovu Hammerklavier Sonatu i Prokofjevljevu Tokatu. Magistrirao je 2002. dirigujući i svirajući djela Mocarta i Hajdna, uz cjelovečernji Bahov resital.

Svestranost i nesvakidašnjost umjetničke ličnosti Ratimira Martinovića ne ogleda se samo u njegovim repertoarskim aspiracijama već se reflektuje i u dijapazonu njegovih djelovanja usmjerenih na unapređenje muzičke umjetnosti na prostorima sa kojih je potekao. Martinović je osnivač i direktor jednog od najuglednijih svetkovina umjetničke muzike na prostoru Balkana – festivala KotorArt u rodnom gradu, u okviru kog već 17 godina gostuju najznačajnija imena iz svijeta muzike. Štaviše, festival često programski referira na brojne aktuelne društvene teme, koje bivaju isprepletane sa muzikom, tvoreći nova zvučna svjedočanstva našeg doba. Martinović je aktivan i na pedagoškom planu – jedan je od najmlađih redovnih profesora u istoriji Univerziteta u Novom Sadu, imajući privilegiju da u svojoj klasi od svoje 24. godine samostalno formira generacije mladih pijanista.

 

Dmitrii Prokofiev, čelista

Rođen je u Moskvi. Moskovski konzervatorijum je završio 2003. godine, a 2005. godine postdiplomske studije u klasi profesorke Natalije Gutman.

Pobjeđivao je na omladinskim međunarodnim takmičenjima (Rusija, Italija, Austrija). Pobijedio je na međunarodnom takmičenju „A. Tansman“ (Poljska, 1998). Pobjednik je i dobitnik specijalne nagrade televizijskog kanala „Kultura“ na međunarodnom takmičenju „P.I. Čajkovski“ (Rusija 2002). Pobjednik je i dobitnik specijalne nagrade Zagrebačke filharmonije na međunarodnom takmičenju A. Janigro (Hrvatska, 2008).

Od 2000. godine je solista državnog kamernog orkestra „Moskovski virtuozi“ pod rukovodstvom V. Spivakova.

Od 2008. godine predaje violončelo na Moskovskom državnom konzervatorijumu „P.I. Čajkovski“. Kao solista nastupao je u mnogim gradovima Rusije i u inostranstvu. Solo koncerte je održao na prestižnim mjestima kao što su Auditorium du Louvre u Parizu i Rudolfinum u Pragu. Kao solista svirao je u pratnji simfonijskih orkestara s dirigentima I. Golovčinom, M. Gorenštejnom, V. Spivakovim, J. Bašmetom, A. Rudinom, V. Poljanskim, L. Nikolajevom, D. Orlovom, V. Simkinom, R. Ledo (Španija), S. Vlasovom, M. Horvatom (Austrija), L. Korčmarom, E. Buškovom, A. Skuljskim, Z. Milerom (Češka) i G. Rinkjavičusom.

Učesnik je međunarodnih muzičkih festivala među kojima su festival Vladimira Aškenazija (Finska), festival u Krojtu (Njemačka), Memorijalni festival O. Kagan (Moskva), festival „Moskovska jesen“, Muzički festival u Viborgu, festival „Primavera classica“ (Moskva), muzički festival u Kolmaru (Francuska), Piano Festival u Antaliji, festival „Decembarske večeri“ (Moskva). Solo koncert koji je održao u maju 2003. godine u okviru međunarodnog festivala u Bergenu (Norveška) norveška štampa je proglasila za najbolji koncert u sezoni.

 

NAPOMENA: Kotorska Koncertna Sezona postoji od školske 2015/2016 godine i organizuje se  zahvaljujući saradnji muzičke škole “Vida Matjan” iz Kotora i međunarodnog festivala KotorArt. Kroz mnogobrojne koncerte i master class radionice, pruža đacima, profesorima i publici priliku da slušaju i uče od najvećih svijetskih imena klasične muzike. Samim tim, tokom zimskog perioda, škola postaje centar kulturnih dešavanja u gradu i omiljeno mjesto za razvoj ideja, razgovor i druženje. Do sada su Kotor i školu posjetili nevjerovatni umjetnici: Albert Mamriev, Rita Kinka, Mihajlo Zurković, Florian Koltun, Xin Wang, Antonio di Cristofano, Darko Karajić, Stefan Milenković  i mnogi drugi.