Počinje peti regionalni književni festival Alpske muze

 

 

ALBANSKI PISAC MOIKOM ZEKO DOBITNIK NAGRADE TEUTA

 

Književnu nagradu “Teuta” dodeljuje Regionalno Udruženja Pisaca “Teuta” u okviru prekogranične književne manifestacije “Muzat e Alpeve/Alpske Muze”. Prethodni laureati ove nagrade su poznati albanski i crnogorski književnici: Jevrem Brković, Dritero Agolli, Ramiz Kelmendi i Miraš Martinović. Ove godine ova značajno književno priznanje pripalo je  jednom  od najznačajnijih ličnosti albanske kulture i literature, pjesniku i  prozaisti prof. dr. Moiku Zeku.

Pesnik,  pisac, esejista, publicista i arheolog, prof. dr. Moikom Zeko, je svojom kreativnošću donio novu književnu i estetsku vrijednost u panteonu kulture, književnosti i albanskog kritičkog razmišljanja, a njegov stvaralački rad predstavlja najbolji primjer sinteze  ideja, novi moderni izraz u postmodernoj albanskoj literaturi.

Regionalno Udruženje Pisaca “Teuta” koju su osnivali poznati pisci i novinari sa Kosova, Crne Gore i Albanije, u saradnji sa Odjeljenjem za obrazovanje i kulturu opštine Istoka, u biblioteci “Marin Barleti” u Skadru i Etnografskom muzeju Lekaj u Tuzima, 4., 5. i 6. jula, organizuje V-prekograničnu književnu manifestaciju “Muzat e Alpeve 2017-Alpske Muze 2017”. Među planiranim aktivnostima u okviru programa su: kratke biografije pet laureata za životno delo “Teuta” i post humno za dva laureata Dritera Agollia i Ramiza Kelmendija;  promocija dvojezičnih knjiga: “Svi Moji-Tw gjithw tw mitw” Zuvdija Hodžić (Beriša) u Istoku, “Kwngwt e pwrgjwrimit – Zavjetne pesme”, Lulzima Tafa u Tuzima, te  knjige  Radovana Zogovića Došljaci – Pesme Ali Binaki u Skadru, u novom prevodu koji je sačinio Anton Nike Beriša. O knjizi će govoriti poznati crnogorski pisac i prošlogodišnji lauerat nagrade Teute Miraš Martinović. Učešće u Tuzima je potvrdio doajen crnogorske književnosti i prvi laureat Jevrem Brković, gdje će  biti dodijeljena  nagrada jednoj od najistaknutijih ličnosti albanske kulture, prof. dr. Moiku Zeku koje je svojim ukupnim djelom i književno – teroijskim i naučnim radom stvorio novu pjesničku kosmologiju, razbijanje granice percepcije i iskustva modernog čovjeka kroz neočekivano otkriće  i  čitanje  istorije vječnosti.

 Manifestacija “Muzat e Alpeve 2017-Alpske Muze 2017” i Regionalno udruženje pisaca “Teuta” i ove godine se organizuje u okviru “Dana dijaspore” sa sloganom “I  ti si dio domovine”, uz podršku Ministarstva za dijasporu, Ministarstva kulture, omladine i sporta Republike Kosova i opštine Istok. Ova hodajuća manifestacija sastavljena od eminentnih pisaca trograničkog kruga Kosovo – Crna Gora – Albania, do sada je održana u Peći, Risnu, Rugovi, Rožaju, Dečanima, Plavu i Gusinju, Juniku i  Bajram Curiju, dok ove godine nastavlja u Istok, Skadru i Tuzima.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × two =