Počinje XXVII KotorArt Kotorski Festival Pozorišta za djecuOvogodišnji, 27. po redu, Kotorski festival pozorišta za djecu koji se održava u okviru KotorArta, obilježiće čak 24 igranja u okviru pozorišnog programa. Tokom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa biće izvedeno 16 predstava od kojih 12 premjernih i 4 revijalne.

Festival će večeras, nakon svečane ceremonije otvaranja, započeti izvođenjem predstave “Ivo Vizin – Kapetan od snova” u režiji Zorana Rakočevića, koja će u 21h biti izvedena na Ljetnjoj pozornici u Kotoru. Predstava je koprodukcija Gradskog pozorišta Podgorica, Kotorskog festivala pozorišta za djecu i Kulturnog centra Nikola Đurković.

Što je to heroj? Kako se mjeri njegovo junaštvo? Kako izgleda? Je li visok, snažan, gromkog glasa? Jede li spanać? Kupa li se svaki dan u buretu punom čarobnog napitka? Gađa li strijelom tačno u centar mete? Krade li zlatno runo od bogova?

Moj heroj je Ivo Vizin, jedan dječak koji je prije dva vijeka rođen u Boki. To što je kasnije ostvario svoj san oplovivši zemaljsku kuglu, to su samo posljedice njegovog herojstva. Kad je imao dvanaest godina, postao je velik. A kako? Vrlo lako. Nije zaboravio na porodične vrijednosti ni u najtežim momentima svog siromašnog odrastanja. Bosonog, pa što? Ne mora heroj da ima cipele. Može slobodno da ima i rupe na laktovima i koljenima. Pocijepana košulja nije strašna stvar, ako imaš srce. Prazan džep je sasvim u redu ako je duša puna kao nar. Heroj, dakle, može da bude i ovakav i onakav, ali mora biti plemenit. Nemojte da zaboravite da poljubite majku svakog jutra, da pomilujete mlađeg brata ili sestru, da podijelite sendvič sa školskim drugom, da pomognete baki da pređe ulicu, da zalijete cvijeće u bašti, da čuvate parkovsku klupu, da nahranite pticu, da pomognete svima kojima pomoć treba. To je jedini način da vas istorija zapamti.

Zoran Rakočević

Za ovu godinu, KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu pripremio je i 32 edukativno-teorijska programa i to:

9 radionica + 8 muzičkih

6 okruglih stolova i

9 razgovora o predstavama

Muzički program uključiće 7 koncerata, tu je Festival gudača koji i ove godine čini sastavni dio KFPD-a, zatim još jedan bogat segment – Dječije scensko stvaralaštvo, u okviru kog će se ove godine realizovati čak 16 programa. Od književnog djela publika ima priliku da isprati 3 programa, a za zainteresovane će biti realizovan i jedan ekološki program.

Umjetničke instalacije višegodišnji su segment Kotorskog festivala, pa će i ove godine širom Kotora biti postavljeno čak 20 instalacija.

Ovim će se 27. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu, pod sloganom PUT NA MJESEC, predstaviti od 1. do 12. jula sa ukupno 109 program. Okupljeni su umjetnici, izvođači i kreativci sa svih strana svijeta, čak 19 zemalja i to: Norveška, UK-Škotska, Španija, Njemačka, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Turska, Srbija, Crna Gora, Izrael, Bosna i Hercegovina, Ukrajna, Luksemburg, Austrija, Rusija, Bugarska, Italija..

BROJ UČESNIKA:

Pozorišni program: 149

SCEZAM: 69

Muzički program: 95

Dječije scensko stvaralaštvo: 1067

Književni: 3                                                            

 ukupno: 1383 učesnika

Dragi naši astronauti, zaljubljeni u pozorište i putovanja svemirom od igre i umjetnosti, dođite da i ovog ljeta uživamo na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu i zajedno otplovimo na Mjesec!