Podgorica – Festival Praznog prostora od 27. septembra do 04. oktobra


FESTIVAL PRAZNOG PROSTORA održaće se u Podgorici u periodu od 27. septembra do 04. oktobra, čime NVU Prazan prostor obilježava jubilej dvadeset godina postojanja svog dramskog studija.

Već dvadeset godina PRAZAN PROSTOR podstiče mlade ljude da na kreativan i kritički način promišljaju svijet u kojem žive i predstavlja stub dramske pedagogije u Crnoj Gori. Istovremeno, naše pozorišne produkcije su važan čimbenik nezavisne scene, što dokazuju renomirani partneri sa kojima ostvarujemo saradnje i koprodukcije, a projekti koje sprovodimo kao nevladino udruženje doprinose društvenom dijalogu, socijalnoj jednakosti i promovišu društvenu odgovornost. Tako će i sam početak festivala biti označen eko-akcijom koju organizujemo sa Udruženjem ljubitelja Gorice, kojima ćemo se u neđelju, 26. septembra u 10h pridružiti u čišćenju brda Gorica.

Festival je prilika da proslavimo jubilej i prezentujemo naš rad. Publika će biti u prilici da vidi raznovrstan program, počevši od profesionalnih produkcija namijenjenih odraslima – „Sobe“, „Ana Karenjina“, kao i pozorišnih predstava za đecu i mlade – „Mali Tesla“, „Ne pričaj mi bajke“, „Lagarije“. Mimo toga, đeci, mladima i onima zainteresovanim za dramsku pedagogiju i stvaralaštvo đece i mladih biće prezentovani i javni časovi polaznika našeg dramskog studija: „Na ivici“, „Stanica Podgorica“ i „Gusari“. Filmski program čine kratki filmovi polaznika radionica „Kino kultura“, te ekranizacija pozorišne predstave „Ljubav i nasilje“.

Kako festivali nisu samo prilika za slavlje već uvijek i šansa da razmišljamo o položaju kulture i umjetnosti u društvu, pozivamo zainteresovanu publiku i stručnu javnost da razgovaramo na okruglim stolovima posvećenim položaju nezavisne scene, ali i dramske pedagogije u Crnoj Gori, čemu će prethoditi i otvoreni čas našeg dramskog studija u javnom prostoru.

Festival se održava na osam lokacija u Podgorici, i jednoj u Nikšiću, te ovom prilikom zahvaljujemo svim partnerima koji su nam ustupili svoje prazne i pune prostore na korištenje.

Pozivamo sve bivše i sadašnje članove Praznog prostora da nam se pridruže na druženju u petak, 01. oktobra u dvorištu Kuslevove kuće u 21h, kada će se održati i Prazan koncert.

Petar Pejaković, pozorišni reditelj, profesor FDU Cetinje i osnivač dramskog studija povodom jubileja rekao je: „Prazan prostor je prostor mogućnosti koji postoji u svakom čovjeku, a posebno u djeci. Prazan prostor je posvećen ispunjenju ovih mogućnosti. Glumačke i dramske vještine postaju sredstvo formiranja duhovno bogatih ličnosti koje će imati moć da sebe i svijet oko sebe učine boljim i ljepšim. Vježbajući život, djeca i mladi pomjeraju svoje granice. Prazan prostor je prostor osvajanja sloboda. Oni koji u njega kroče postaju slobodniji, otvoreniji, kreativniji, maštovitiji, otvoreniji, pažljiviji, osjećajniji, čulniji, iskreniji, vedriji… Ono što je takođe posebno svojstveno dramskoj umjetnosti jeste igra. Pozorište je igra. Upravo je igra ono što najbliže povezuje dramsku umjetnost i obrazovanje sa djecom. Tu je posebno važno uočiti dva fenomena. Jedan  je samosvrhovitost igre, iskoračenje izvan svake utilitarnosti i okrenutost ka traženju smisla mimo korisnosti. Drugi fenomen je radost koja izbija neobuzdano iz svakog trenutka igre i koja je toliko dragocijena i rjetka u našim životima. Učenje u Praznom prostoru najmanje je učenje vještina. Ono nije ni učenje kroz igru. Ono je učenje igre same. Učenje onog što smo zaboravili. Učenje koje nam (ponovo) otkriva i donosi radost, upitanost, zanesenost, drugost, smjeh, misao, nepoznato…“

Mi ćemo nastojati da u što većoj mjeri širimo radost i festivalski duh tokom trajanja festivala, a vas pozivamo da nam se pridružite u slavlju i pomognete u misiji da što veći broj đece i mladih inficiramo pozorištem i igrom, kazali su organizatori Festivala.

Svi programi su besplatni, rezervacije nijesu potrebne, već će se karte preuzimati sat vremena prije početka programa. U slučaju nepogodnih vremenskih prilika, programi planirani na otvorenom biće preseljeni u prostorije Praznog prostora u Staroj Varoši.

FESTIVAL PRAZNOG PROSTORA se odvija pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

PROGRAM FESTIVALA


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × two =