Podgorica film festival – Od 5. do 9. decembra

 

 

Podgorica film festival – festival dugometražnog i kratkog igranog filma u glavnom gradu održaće se u periodu od 5. do 9. decembra 2018. godine.

Crnogorska Kinoteka će na zvaničnoj ceremoniji otvaranja 5. decembra u 21:00 u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, dodijeliti nagradu za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, “Kino-oko”, a ovogodišnji laureat je proslavljeni srpski reditelj i bivši profesor Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju Miloš Miša Radivojević. Nagradu će uručiti Andro Martinović, direktor Kinoteke.

Nakon dodjele nagrade, festival će otvoriti danski kandidat za Oskara, film “Krivica” Gustava Molera sa početkom u 21.30. “Krivica” je priča o policajcu Ezgar Holmu koji tokom dežurstva kao dispečer u odjeljenju hitne službe prima poziv otete žene. Nakon što se poziv iznenada prekine, njegova potraga za misterioznom ženom i njenim otmičarem započinje. S telefonom kao jedinom alatom, Ezgar vodi trku s vremenom kako bi uspio da spase ugroženu ženu. Međutim, on ubrzo shvata da se bavi zločinom mnogo većim nego što je mislio.

“Vjerujem da su najsnažnije slike u filmu, slike koje najduže pamtimo,  zapravo one koje ne vidimo. Ideju za film sam dobio kada sam čuo snimak pravog poziva policiji od strane kidnapovane žene. Iako sam slušao zvučni zapis, imao sam osjećaj kao da sam vidio čitav događaj. Vidio sam ženu, auto u kome se nalazila, put, kidnapera koji sjedi pored nje, itd. Shvatio sam da će svaka osoba koja sluša taj snimak vidjeti drugačiju ženu, drugačijeg kidnapera, drugačiji automobil… Moja vizija tokom snimanja filma “Krivica” bila je da napravim napeti triler ali i više od toga vodila me je želja da stvorim film koji svakom gledaocu pruža jedinstveno filmsko iskustvo.” izjavio je reditelj Gustav Moler.

Ovaj napeti triler je premijerno prikazan na Sandens filmskom festivalu gde je osvojio nagradu publike za najbolji film, a istu nagradu dobio je i na IFFR Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu.

Na koktelu otvaranja, koji će početi 23:00 u Ethno Jazz Clubu “Sejdefa”, nastupiće jazz duo Mila & DragAn.

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ