Podgorica – Francusko-crnogorski susreti u umjetničkom stvaralaštvu

Francuska evropska škola u Podgorici (EFEP) u utorak, 24.septembra 2019. godine, u periodu od 14h do 16h organizuje prvi u nizu događaja pod nazivom “Francusko-crnogorski susreti u umjetničkom stvaralaštvu” u cilju predstavljanja jedne od glavnih vrijednosti ove škole, a to je saradnja i uvažavanje između različitih kultura.

Posjetioci će biti u prilici da prisustvuju upoznavanju naših učenika sa crnogorskim piscem Mirašem Martinovićem i njegovim djelima. Tom prilikom, učenici škole će izvesti recitacije nekih pjesama g.Martinovića. Nakon toga, prisutne će toga dana, direktor škole, g.Patrick Erard, zajedno sa grupom učenika upoznati sa melodijama i pjesmama koje dolaze iz tradicije provansalsko-alpskih krajeva sa juga Francuske. Događaju će prisustvovati i ambasadorka Francuske gđa Christine Toudic kao i njen zamjenik g.Laurent Gonçalves.

Na ovaj način, škola nastoji da očuva i prenese crnogorsko-francuski duh i vrijednosti svojim učenicima, ali i svim posjetiocima koji dođu toga dana.

Crna Gora je do prošle godine bila jedina zemlja u regionu i jedna od malobrojnih u Evropi u kojima nije bilo francuske škole.

Od prethodne školske godine, djeca predškolskog i školskog uzrasta imaju priliku da pohađaju nastavu koja se izvodi u potpunosti u skladu sa zvaničnim nastavnim programom francuskog nacionalnog obrazovnog Sistema u školi koja ima punu akreditaciju od strane Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Posebna prednost je što mogućnost da pohađaju školu imaju i nefrankofoni učenici koji ovladavaju francuskim jezikom kroz inovativne metode i intenzivne časove, sa nastavnicima koji su izvorni govornici. Grupa predškolskog uzrasta otvorena je za djecu uzrasta već od dvije godine.

Francuska evropska škole u Podgorici otvorena je posredstvom Ambasade Francuske u Podgorici, a nosilac projekta je neprofitno udruženje „Prijatelji Francuske škole u Podgorici“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − 4 =