Podgorica, galerija „Centar“ – Izložba makedonskog umjetnika Roberta Jankuloskog

 

 

U srijedu, 12. jula 2017 godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba makedonskog umjetnika Roberta Jankuloskog na kojoj će biti predstavljen njegov konceptualni rad INSTANT PORODICE_MULTIPLIKACIJA LJUBAVI.

 

Robert Jankuloski je rođen u Prilepu, Makedonija 1969. godine.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti, Odsjek kamera u Skoplju 1996. (BA), a na Univerzitetu audiovizuelnih umjetnosti ESRA Pariz-Skoplje-Njujork u Skoplju završio je master (MA) na Kameri 2011.

godine. Osnivač je Makedonskog centra za fotografiju. Trenutno radi kao profesor na Univerzitetu audiovizuelnih umjetnosti ESRA Pariz-Skoplje-Njujork u Skoplju. Imao je samostalne izložbe u Skoplju, Beogradu, Novom Sadu, Pančevu kao i u Njujorku, Briselu, Budimpešti, Beču,  Istanbulu, Plovdivu, Strazburu i mnogim drugim mjestima.

Dobitnik je više nagrada u zemlji i inostranstvu.

U katalogu izložbe istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka iz Novog Sada Svetlana Mladenov, između ostalog, je zapisala:

„Pozicionirajući se, početkom devedesetih godina na umetničkoj sceni Makedonije, Robert Jankuloski, vrlo brzo, osvaja regionalni i evropski kulturni prostor u kome se afirmisao i izdvojio svojim inovativnim istraživanjima u proširenom polju umetnosti. Kao multimedijalni umetnik svoju vizuru je posebno usmerio na fotografiju i mnogobrojne mogućnosti ovog medija. Kroz intelektualno promišljanje, ideju kao polazni impuls i jasan  i precizan koncept gradi svoj umetnički diskurs, prepoznatljiv u spoju istorije i savremenog, prošlosti i sadašnjosti, memorijskog i aktuelnog, tradicionalnog i modernog, intimnog i javnog, lokalnog i globalnog, regionalnog i univerzalnog, emotivnog i racionalnog… Sublimirajući kroz svoj rad različite postmodernističke postupke (citatnost, dekonstrukcija, subjektvno preuzimanje motiva, rad u serijama, fragmentiranost,

eksperiment…) realizovao je kompleksan umetnički koncept sa uvek vrlo aktivnim odnosom prema društvu, etici i estetici uz uvažavanje tradicije i kompromisa sa istorijom“.

Izložbu će otvoriti kustoskinja izložbe Svetlana Mladenov.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 2 =