Podgorica, Galerija Centar – Izložba „Otac“


Od petka 25. juna, u Galeriji Centar biće otvorena izložba „Otac“, sačinjena od skulptura Matije Radovića i crteža Duška Radovića, koji su posvećeni književniku Kosti Radoviću i njegovom književnom djelu – 50 godina od prvih pjesničkih susreta na rijeci Pivi.

Književni susreti u Pivi, uz Struške večeri poezije, pripadali su najznačajnijim književnim događajima tokom 70-tih godina XX vijeka, koji su imali veoma velikog odjeka na književnoj sceni cjelokupnog jugoslovenskog prostora.

Kosta Radović objavio je 30 knjiga poezije, romane, prozu, od kojih se izdvajaju: ,,Piva samoglasna”, ,,Izgovor uma”, ,,Prosuto nebo”, ,,Kuća kod Hrista”, ,,Vrtijeljka”, ,,Uspenska vrata”, ,,Strah od sreće”. Radović je pisac koji je ovjekovječio svaki detalj nestajanja Pive i njene zlatne izvorske vode.

Matija Radović diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti  na Cetinju, na odsjeku za vajarstvo. Izlagao je na više kolektivnih i samostalnih izložbi, među kojima se izdvajaju projekti: ,,Estetika forme i oblika drvo, list, plod” i ,,Mnogolikost savremene umjetnosti”.

Duško Radović završio je Pedagošku akademiju u Nikšiću i diplomirao na Fakultetu umjetnosti na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici. Imao je više samostalnih, a izlagao na više kolektivnih izložbi kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Izložba se može pogledati do petka 2. jula.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × two =