Podgorica, galerija „Centar“ – Izložba radova Cvetke Hojnik

 

 

 

U utorak, 12. septembra sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba radova slovenačke umjetnice Cvetke Hojnik.

 

 

Cvetka Hojnik je rođena u Murskoj Soboti, Slovenija. Diplomirala je na Prirodoslovno-tehničkom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, odsjek za tekstil, studijski program Dizajn tekstila i odjeće kot red. prof.

Darka Slavca. Takođe studira savremene slikarske tehnike na Akademiji za likovnu umjetnost u klasi prof. Goreneca i prof. Vogelnika. Izlagala je na više od 80 samostalnih izložbi i učestvovala na 130 grupnih izložbi u Sloveniji i inostranstvu. Za svoje stvaralaštvo primila je više nagrada i priznanja. Članica je Društva likovnih umjetnika Maribor, Saveza društava likovnih umetnika Slovenije, Austrijskog društva likovnih umjetnika i Društva međunarodnih slobodnih umjetnika. Ima i status samostalnog kulturnog stvaraoca.

U katalogu izložbe viša kustoskinja Gradskog muzeja u Varaždinu Elizabeta Igrec, između ostalog, je zapisala: „Cvetka Hojnik odabira jednostavne geometrijske likove kao što su krug, polukrug, kvadrat i pravokutnik, unutar kojih i s pomoću kojih gradi svaku kompoziciju. Oni su osnovni postulat za daljna propitivanja raznih mogućnosti eksperimentiranja na samoj površini – epidermi svakog novog djela, između plošnosti i reljefnosti, između glatkog i hrapavog, potičući senzibilitete optičkog i taktilnog doživljaja. Poigrava se raznim akrilnim smjesama, aplicira tekstil, u ritmično pravilnim odmacima ispunjava plohe nižući ljepljene kvadratiće ili reljefno odslikava akrilne spirale slažući ih u paralelne linije ili ih koncentrično rasplinjava prema rubovima zadanih formata“.

Izložbu u galeriji „Centar“ će otvoriti istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + 2 =