Podgorica – Izložba 39 litografija “New York XIX vijek”            Izložba 39 litografija pod nazivom “New York XIX vijek” koju je priredio Zoran B. Zeković biće otvorena u organizaciji KIC-a “Budo Tomović”, Američkog ugla u Podgorici i Fondacije “East River ZBZ – Montenegro”.

           Izložbu će u poneđeljak, 21.januara 2019. godine, u izložbenom holu KIC-a u 19 sati otvoriti Aleksandar Dedović, direktor ALFA Centra i trajaće do 31.januara.

           Izložba je kao projekat zamišljena i promišljena na temelju komparativno – analitičkih istraživanja, istinitih – istorijskih artifakata, rađenih po originalima (Harper’s Weekly a Journal of civilization) iz privatne kolekcije Fondacije “East River ZBZ – Montenegro” i projekta “Frendship Forever” (prijateljstvo USA & Crna Gora).

           Cilj izložbe je pokazati New York u 19.vijeku, grad koji sve brže raste, tako da godine 1811. gradski urbanisti odlučuju cijeli otok Manhattan koji je tada bio izgrađen samo na svom južnom kraju, prekriti pravouglom mrežom ulica uz jedini izuzetak koji je bio i ostao čuveni Broadway.

             Prekretnica u istoriji grada bila je izgradnja kanala Erie godine 1825. Njime je New York povezan sa sjevernoameričkim Velikim jezerima, a time i sa Srednjim zapadom i preko noći pretvorio se u najveću luku američke istočne obale. Sredinom 19. vijeka započelo se s planiranjem velikog gradskog parka, nazvanog Central park. Radovi su započeti 1858. i uglavnom završeni 1866. U drugoj polovini 19.vijeka stalno raste i broj doseljenika i snažan rast izazvao je i promjene u upravljanju gradom: godine 1898. pet se kvartova (five boroughs) – Manhattan, Brooklyn, Richmond (Staten Island), Queens i Bronx dogovorilo o ujedinjenu u Veliki New York. Bronx je djelimično pripadao gradskom području New Yorka već od 1874, a Brooklyn je do ujedinjena bio jedan od najvećih gradova u SAD-u.