Podgorica – Izložba akademskog vajara Marka Čakalovića u Modernoj galeriji


JU Muzeji i galerije Podgorice u okviru manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto“ organizuju izložbu akademskog vajara Marka Čakalovića pod nazivom „Genesis“. Otvaranje izložbe u Modernoj galeriji biće upriličeno u četvrtak, 05. avgusta sa početkom u 21h.

Izložbu će otvoriti kustoskinja Selma Đečević, koja potpisuje uvodni tekst kataloga pod nazivom „Simulakrum/Mit o kiborgu“.

Đečević je u tekstu navela: „Geneza ovog distopijskog mehanizma otpočinje spektaklom raspadanja. Dekonstrukcijom svih starih granica identiteta, kulturnih diskursa i “režima istine”, iz čega se rađa novo transhumano kiborg tijelo. (…) Brisanje granica između prirodnog i artificijelnog sasvim je destabilizovalo stavove o ljudskom tijelu, i upravo je bespomoćnost čovjeka da funkcioniše nezavisno od tehnoloških proteza jedna od tema koje se ponavljaju u ovom ciklusu. Čakalović istražuje odgovore na pitanja o budućnosti duha i ljudskog tijela, što je transponovao u scenografične fikcije u kojima ulogu protagoniste preuzimaju posthumani superheroji – kao pervertirana vizija budućnosti svijeta bez granica, bez poznatih monomorfnih entiteta“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + 5 =