Podgorica – Izložba četiri umjetnika „4/prostor 4“U četvrtak, 14. marta 2019. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića biće otvorena izložba četiri umjetnika iz Srbije: Zdravka Joksimovića, Dobrivoja Krgovića, Dušana Petrovića i Srđana Apostolovića pod nazivom „4/prostor 4“.

„Umjetnici Srđan Apostolović, Zdravko Joksimović, Dobrivoje Krgović i Dušan Petrović okupili su se krajem 80-ih godina XX vijeka u okviru Likovne radionice galerije SKC-a u Beogradu, u čijoj organizaciji ostvaruju i svoje prve samostalne izložbe.  Poredeći njihove domete sa Novom britanskom skulpturom, likovna kritika im daje naziv pod kojim su do dan danas poznati u stručnoj literaturi – Nova beogradska skulptura. Do polovine 90-ih godina SKC im omogućuje niz zajedničkih izložbi u okviru tadašnje države (Beograd, Zagreb, Dubrovnik, Sarajevo), ali i u inostranstvu (Pariz, Strazbur, Bari, Lisabon, Budimpešta) što svjedoči o nevjerovatnom uspjehu i umjetničkom zamahu ovih, tada mladih, umjetnika, uspjehu koji prekida rat i sveopšta kriza 90-ih godina.  Iako tokom druge polovine 90-ih godina svaki od njih kreće svojim umjetničkim putem, oni ne prestaju da se intenzivno druže i sarađuju na različitim projektima.  Prva zajednička izložba, koja je poslije skoro dvije decenije pauze u zajedničkim izlaganjima organizovana 2011. godine u Kući legata u Beogradu,  imala je snažan odjek i kod publike i kod likovne kritike. 

Sljedeću, takođe izuzetno uspješnu zajedničku izložbu umjetnici organizuju u magacinu Macura u Novim Banovcima 2015. godine, da bi 2018. godine odlučili da se izložbama 4/prostor 3 (4, 5) u okviru kojih izlažu svoje nove radove, predstave i publici u regionu.“ (Ivona Fregl, istoričarka umjetnosti).

Izložba „4/prostor 4“ u Dvorcu Petrovića se može pogledati do 14. aprila.