Podgorica – Izložba fotografija “Bašta sljezove boje”


U utorak, 11. maja 2021. godine, u posebnom dijelu riznice vinskog podruma Šipčanik biće otvorena izložba fotografija Melihe Šuškavčević »Bašta sljezove boje«.

Tridesetak slika velikog formata integrisat će se na najbolji način u ovaj impozantan prostor i svojom scenografijom motiva. U bajkovitim scenama čežnje, patnje, zanosa, molitve, kao iz Trnove ružice prikazani su i čitavi ciklusi istorijata jedne ljubavne priče dvoje mladih.

Melihu Šuškavčević  fascinira   metamorfoza ljudi koju se kostimirani transformišu u neke druge osobe. Ona se na svojim fotografijama bavi konstrukcija fotografske slike u ulozi reditelja koji uvodi raspored u  stvarnost koju želi da snimi. Njene  fotografije izgledaju kao slike i čak imaju tendenciju/namjeru da to budu. Estetiku portretisanja  je pozajmila od holandskih slikara iz zemlje u kojoj je dugo živjela. Iako je izlagala na nekoliko grupnih izložbi fotografija njena prva samostalna  desit će se u godinama sličnim onim počecima Margaret Đulije Kameron koju mnogi istoričari fotografije nazivaju portretistom ali i fotografskim rediteljem. Tako i Melihine  fotografska djela podsjećaju i na neke pozorišne ili filmske scene. One imaju  skoro sve ono što je potrebno i pozorišnoj predstavi, scenografiju, rekvizite i modeli koji glume stvarnost i  poziraju slično istorijskim slikama renesansnih  majstora. Ona se ne bavi  spoljašnjom stvarnošću, već stvarnošću svog djela oživaljavajući slike  Starih majstora u novom ruhu.

Meliha Suskavcevic!

Rodena 02.02.1971. u Sarajevu SFR Jugoslavija (danasnja Bosna i Hercegovina).

Djetinjstvo joj je bilo veoma lijepo, kao i većini đece, ali i veoma izazovno, kao malobrojnima.. Susret  sa Brankom  Ćopićem je jedan od dragocijenih  u Melihinom djetinjstvu, te su njegove priče, na specifican mačin, utkane i u njenu prvu samostalnu izlożbu. 

U Sarajevu pohađa osnovnu, srednju  Medicinsku školu, potom upisuje Stomatološki fakultet. A 1992 usljed ratnih dejstava, zauvijek napušta  svoj rodni grad.

Zivotni put vodi je od Njemacke, preko Holandije u Crnu Goru, gđe  odlučuju  da se vrate na suprugovu đedovinu. Doseljavaju  se sa đecom  2003. godine. Kao privatni  preduzetnik i majka, dugi niz godina joj je u fokusu posao i porodica. Iako uvijek  zaljubljenik  u fotografiju, ne uspjeva da joj se posveti u potpunosti sve do 2018.godine. Tek tada se  počinje intenzivnije baviti, u glavnom studijskom fotografijom. Ovo je njena prva samostalna izlożba, a prethodile  su joj sedam kolektivnih izlożbi u zemlji i regionu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 7 =