Podgorica – Izložba „Jedna slika tamne strane rimske istorije – Skupi – Grobnica sa masovnim sahranjivanjem“


         Muzeji i galerije Podgorice u saradnji sa JU Muzej grada Skoplja organizuje izložbu „Jedna slika tamne strane rimske istorije – Skupi – Grobnica sa masovnim sahranjivanjem“. Izložba će biti otvorena u poneđeljak, 28. oktobra 2019. godine, sa početkom u 20 sati.

           Na otvaranju izložbe govoriće direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković i direktorica Muzeja grada Skoplja Slavica Hristova.  

Na izložbi će biti prezentovani rezultati istraživanja jednog izuzetnog i nesvakidašnjeg otkrića sa Jugoistočne nekropole rimske kolonije Skupi (Colonia Flavia Scupinorum), jednog od najvećih rimskih gradova na tlu savremene Makedonije. Riječ je o masovnoj grobnici u kojoj je bilo sahranjeno oko dvjesta odraslih muškaraca, nekadašnjih hrabrih vojnika, pripadnika nepobjedive rimske vojne kamarile, od kojih je većina bila nasilno pogubljena, najčešće odrubljivanjem glave/dekapitacijom.

Izložba predstavlja pionirski poduhvat kako u odnosu na multidisciplinarni pristup preko paralelne primjene arheologije, fizičke i forenzičke antropologije tako i zbog multimedijalnog načina prezentacije sa primjenom više klasičnih i savremenih umjetničkih disciplina (fotografija, video, dvodimenzionalne i trodimenzionalne rekonstrukcije).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − eleven =