Podgorica – Izložba „Portreti snova“ vajara Veljka Lalića

 

Centar savremene umjetnosti - logo

 

 

U četvrtak, 6. oktobra 2016. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba vajara Veljka Lalića pod nazivom „Portreti snova“.

Izložba se sastoji iz tri cjeline – skulpturalne forme, printovi-fotografije i audio-video zapis. Polazište njegovog rada potiče iz ideje o snovima, kako san može da se predstavi, kako se pokazuje, kako se san prenosi na drugog čovjeka… Na osnovu iskustava 59 osoba koje su pred autorom govorile o svojim snovima, nastaju grupni portreti koji grade matrikse autorovih različitih životnih okruženja, iz različitih geografskih i socijalnih okruženja u Podgorici, Kruču, Ulcinju i Beogradu.

Veljko Lalić (Priština, 1955) je završio vajarski odsjek Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1982. godine i na istom fakultetu magistrirao 1985. godine, u klasi profesora Nikole Jankovića. Od 1987. radi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gdje je, 2007. godine, izabran za redovnog profesora. Izlaže od 1974. godine u zemlji i inostranstvu. Djela mu se nalaze u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju grada Beograda i privatnim kolekcijama.

Dan nakon otvaranja izložbe, u petak 7. oktobra u terminu od 18 do 21 čas u galeriji „Centar“ biće održana radionica „Društveno sanjanje i promišljanje“, koju će sa zainteresovanim građanima i publikom voditi dr Marina Mojović, psihoterapeut.

Izložbu u galeriji „Centar“ će otvoriti Milica Bezmarević, istoričarka umjetnosti.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × five =