Podgorica – Izložba radova Abaza Dizdarevića i Dina Karaila


„Vrijeme umjetnika koji su svoje radove stvarali po mjeri ljepote koja oku godi je završeno pojavom onih koji su bili spremni da svoju misao materijalizuju bez obzira na estetiku rada. Ako bih nešto izvukla kao zajednički imenitelj svih pojava i tokova savremene umjetnosti, to bi onda bila prednost ideje i stava nad samom materijalizacijom rada. Lokalne, pa čak i regionalne problematike, samo su specifičniji oblici globalnih. Ekološke teme, migracije, ratovi, feminizam, sudari konzervista i modernista, lijevih i desnih, pomijeranje granica sloboda, ili pak njihovo sužavanje… Život u globalnom selu promijenio je pažnju čovjeka da ne misli usko i lokalno, kratkoročno i jednosmjerno, već naprotiv, tjera ga da misli šire, opreznije i promišljenije nego ikada ranije u istoriji. S toga, svaki problem, čak i fizički i kulturološki daleko, ipak se tiče i nas, jer sve što uzburka mirnu vodu globalnog sela, može doći kao talas –  i do nas. Možda je to najslikovitije dokazala pandemija. Umjetnici Abaz Dizdarević i Dino Karailo su angažovani umjetnici koji, iako se bave različitim problemima savremenog društva kroz svoje radove, te teme su vrlo isprepletane, zamršene i često gdje počinje jedna, kao posljedica se nastavlja druga“, zapisala je kustoskinja Anja Marković u katalogu koji prati izložbu.

Abaz Dizdarević je rođen u Bijelom Polju, 1978. godine. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, 2002. godine, gdje je i magistrirao 2010. godine, u klasi prof. Branislava Sekulića. 2020. godine završio je doktorske studije na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. U period od 2002. do 2007. godine bio je Saradnik u nastavi na FLU Cetinje; Nakon završetka postdiplomskih studija bio je angažovan kao docent na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta „Mediteran” u  Podgorici, kao i na Internacionalnom Univerzitetu, u Novom Pazaru. Bio je direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ i Centra za djelatnosti kulture ,,Vojislav Bulatović-Strunjo“ u Bijelom Polju. Potpredsjednik je ULUCG-a, član ULUBIH  i član SULU-a.

Dino Karailo je rođen u Beogradu 1977. godine. Završio je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2000. godine, gdje je i magistrirao 2004. godine. Doktorske studije intermedije na Fakultetu savremenih umetnosti (FSU) Beograd, završio je 2021. godine. Od 2007. radi na FVU gdje je trenutno vanredni prof. Član je ULUCG-a.

Samostalna izložba umjetnika Dina Karaila i Abaza Dizdarevića, biće otvorena u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića, u petak 8. oktobra u 19 časova. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 3 =