Podgorica – Izložba “Sedam mora” Renate Papišta

 

 

U utorak, 27. novembra 2018. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba vizuelne umjetnice iz Bosne i Hercegovine Renate Papišta pod nazivom „Sedam mora“.

Umjetnica će se predstaviti crtežima, grafičkim otiscima, crtežima-objektima, digitalnim fotografijama i digitalnim grafikama.

Renata Papišta (1981, Sarajevo) završila je  diplomske i postdiplomske studije na Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjek grafika u Sarajevu. Dobitnica je više internacionalnih nagrada za grafiku i crtež, a uzela je učešće na preko 120 grupnih i 19 samostalnih izložbi. Izlagala je na brojnim bijenalima, festivalima i simpozijumima u zemlji i inostranstvu. Vodila je radionice i Ljetnje kurseve eksperimentalne grafike pri likovnim centrima i akademijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Poljskoj. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, a od 2010. godine radi na Odsjeku grafika Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

„Renata Papišta pripada novoj generaciji bosanskohercegovačkih grafičara u području eksperimentalne grafike, koju primarno zanimaju kreativne mogućnosti tradicionalnog grafičkog medija unutar grafičkih tehnologija. Osim grafike i crteža, izražava se i u mediju fotografije. U svome radu se fokusira na pitanja poput protoka vremena, metamorfoze, remake-a, transformacije motiva i forme u umjetničkom djelu. Autorica istražuje tragove koji ostaju nakon postojanja određenih formi, te tragove oblikovanja koji su skoro uništeni procesom mijenjanja početnog motiva. Inspiraciju za umjetnički izraz nalazi u kretanjima u prirodi, osobito u protoku vode, tačnije mora….“ zapisala je, između ostalog, istoričarka umjetnosti Silvija Dervišefendić u tekstu za katalog izložbe.

Izložbu će otvoriti Nikolina Zuber, kustoskinja u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba u galeriji „Centar“ se može pogledati do 18. decembra.