Podgorica – Izložba skulptura Nikoline Zuber

 

Centar savremene umjetnosti - logo

 

 

U utorak, 10. maja sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena izložba skulptura Nikoline Zuber pod nazivom „Buketi“.

Nikolina Zuber je rođena 1972. godine u Nikšiću. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, smjer vajarstvo, u klasi profesora Pavla Pejovića. Dobitnica je nagrade Hercegnovskog likovnog salona 2010. godine. Izlagala je samostalno u Podgorici kao i na više grupnih izložbi. Radi u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

U predgovoru za katalog izložbe istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević je, između ostalog, zapisala: „Serijom novih skulptura iz ciklusa “Buketi”, rađenih u terakoti, Nikolina Zuber nanovo se vraća prirodnom materijalu – glini, koji ,,najtačnije” emituje vitalističke i organičke odlike njene skulpture, koja se razvijala tokovima skladnog, logičnog i doslednog kontinuiteta. Sporazumijevanjem sa prirodom ili njenim nadahnućem – oblicima, načelima rasta, bujanja, Nikolina bira određeni floralni motiv kao polazište ili povod za razradu specifične skulptorske problematike. Naglašena ideja životnog stvaranja, jasno se prepoznaje u oblicima raskošnog, nabubrelog volumena, koji vrlo sugestivno emaniraju silovite i bremenite energije prirodnih impulsa i poriva.“

Izložbu u galeriji „Perjanički dom“ će otvoriti Milica Bezmarević, istoričarka umjetnosti.