Podgorica – Izložba „Stratigrafske slike“ italijanske umjetnice Ane Romanelo

Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori u saradnji sa Muzejima i galerijama Podgorice organizuje izložbu „Stratigrafske slike“ italijanske umjetnice Ane Romanelo. Izložba će biti otvorena u poneđeljak, 14. oktobra 2019. godine, sa početkom u 19 sati.

Na otvaranju izložbe govoriće ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori NJ.E. Luka Zelioli i direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković.   

Ana Romanelo (Anna Romanello) rođena je 1950. godine u Italiji. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Brera u Milanu a školovanje je nastavila na Akademiji likovnih umjetnosti u Parizu. Radila je na institutu Calcografia Nazionale u Rimu. Od 1986. do 2017. godine bila je angažovana kao profesor grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Rimu. Urednik je više knjiga iz oblasti umjetnosti izdatih u Italiji i Francuskoj. U toku nekoliko godina koje je provela u Londonu razvila je fotografski projekat sa temom grada. Po pozivu je bila učesnik više internacionalnih radionica u Belgiji, Španiji i Italiji.

Izlagala je na brojnim samostalnim izložbama širom Evrope od kojih su značajnije u Španiji, Francuskoj i Belgiji.

O stratigrafskim slikama Ane Romanelo likovni kritičar Tonino Sicoli je zapisao: „Ana Romanelo neprestano prevazilazi svoju istoriju umjetnice, eksperimentišući sa bliskim tehnikama specijalnih efekata, koje dovode do procesa proširivanja njenih sugestija i kreativnosti, u jednom intrigantnom istraživanju novih stvari i živahnih iskustava.

Vizija se ljušti i poravnava, prevazilazeći granice spoznaje koja ide izvan konceputalne, znakovne i sve beozobličnije manuelnosti.

Ravne i plastične forme oživljavaju trans-dimenzionalnu vidljivost, u kojima ravan izrasta i postaje magmatska, hrapava, intenzivna.

Pojedine rimske javne fontane su slike koje otkrivaju karakterističnu proceduru, znak važnog oporavka kroz lingvističku geografiju jezika, proširenih i patvorenih nadstrukturnim čitanjem i kaleidoskopskim tumačenjem”.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 − one =