Podgorica – Izložba video ambijenata „Dugo putovanje” Anice Vučetić

 

Centar savremene umjetnosti - logo

 

 

U utorak, 27. oktobra sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena izložba video ambijenata pod nazivom „Dugo putovanje” vizuelne umjetnice Anice Vučetić.

Kustoskinja izložbe „Dugo putovanje“, koja je svojevrstan presjek video opusa nastalih u prethodnih petnaest godina, je istoričarka umjetnosti Tatjana Orbović.

Anica Vucetic - 2Anica Vučetić je diplomirala i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Prisutna je na umjetničkoj sceni još od kraja 80-ih godina 20. vijeka i jedna je od rijetkih i specifičnih protagonistkinja na polju video instalacija u Srbiji. Funkcioniše u domenu proširenih medija-od kinetičkih objekata do video-ambijenata, koji krajem 90-ih godina postaju njen glavni izraz. Ima status slobodnog umjetnika od 1986. Član je Umetničke zadruge „Treći Beograd“. Samostalno je izlagala u Beogradu, Sarajevu, Čačku, Vršcu, Novom Sadu, Požegi, Raškoj, Mariboru, Muzeju savremene umjetnosti Univerziteta u Sao Paolu (1995), Muzeju Ludwig Forum za internacionalnu umjetnost u Ahenu (1999, 2001), Galeriji „23 u 10“ Kubanskog istituta za umjetnost i kinematografsku industriju u Havani (2002), Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci (2010), Salonu MSU u Beogradu (1997, 2013). Izlagala je na više od sto grupnih izložbi u zemlji i svijetu. Dobitnica je nagrada Memorijal Nadežde Petrović u Čačku – Nagrada Memorijala i Nagrada publike (2005), Grand Prix na 9. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu (2008), Politikina nagrada (2009).

U uvodnom tekstu kataloga istoričarka umjetnosti Tatjana Orbović je, između ostalog, zapisala: „Fokus u njenim radovima nalazi se u njihovim senzornim kvalitetima i fenomenološkom doživljaju koji nameće posmatraču, u balansiranju zavodljive forme i svedenog i zagonetnog sadržaja. Spajajući senzibilno sa tehnološkim, Aničini radovi predstavljaju i specifičan oblik „ženskog pisma” na ovim prostorima, kroz elegantne i poetične ambijentalno-tehnološke celine u kojima izvodi svoje video-performanse“. Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Postavka u Perjaničkom domu se može pogledati do 10. novembra.