Podgorica, knjižara Karver – Ciklus talijanskog filma

 

Ambasada Italije - Sekretarijat za kulturu Podgorice - Karver

 

Od srijede 4. marta u 20,30h, projekcijom filma MINE VAGANTI (LUTAJUĆE MINE) Ferzana Ozpeteka,  Ambasada Republike Italije u Podgorici u saradnji sa knjižarom Karver i Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada organizuje ciklus talijanskog filma. U istom terminu svake naredne srijede u objektu Banja, publika će moći da vidi sljedeće filmove titlovane na engleski jezik:

 

Karver - Ciklus Italijanskih filmova

Već od samih početaka razvoja talijanske filmske industrije ranih 1900-ih, talijanski filmotvorci i glumci su uticali na filmske pokrete i žanrove. Do 2013. godine, talijanski filmovi su dobili 13 Oskara za najbolji strani film, najviše od svih država, kao i 12 Zlatnih palmi, na drugom mjestu poslije SAD-a.

Rani talijanski filmovi su bili tipične ekranizacije knjiga ili kazališnih djela. Već 1910-ih, talijanski filmotvorci su koristili složene scenske dizajne, raskošne kostime i velike budžete za produkciju filmova poput Enrico Guazzonijevog filma Quo Vadis (1912.) i Giovanni Pastroneovog filma Cabiria (1914). Jedan od prvih avangardnih filmskih pokreta tzv. Talijanski futurizam odigrava se u Italiji kasnih 1910-ih. Poslije perioda dekadencije talijanske filmografije 1920-ih usljed političkih previranja i ekonomske krize koja je zahvatila cijeli svijet, talijanska filmska industrija ponovo oživljava 1930-ih s dolaskom zvučnog filma. Popularni talijanski žanr tokom ovog perioda bio je Telefoni Bianchi (Bijeli telefoni), sastavljen od komedija s raskošnim pozadinama.

Fašistička vlada je novčano pomagala filmsku industriju, najpoznatiji primjer bio je izgradnje Cinecittà studija, ali je učestvovala i u cenzuri, tako da je veliki dio filmova snimljenih kasnih 1930-ih imao propagandni predznak. Poslije Drugog svjetskog rata dolazi do razvoja uticajnog talijanskog neorealističkog pokreta, koji je izbacio na površinu poznate reditelje u koje se ubrajaju Luchino Visconti, Roberto Rossellini i Vittorio De Sica. Neorealizam slabi kasnih 1950-ih na uštrb lakših filmova, poznatim pod žanrom Commedia all’italiana. Glumice Sophia Loren i Gina Lollobrigida doživljavaju internacionalnu slavu i status filmskih diva, tokom ovog perioda.

Žanr Spaghetti Westerna doživljava popularnost sredinom 1960-ih, uglavnom sa Sergio Leoneovom dolar trilogijom, u suradnji sa kompozitorom Enniom Morriconeom. Talijanski erotski trileri, tzv. giallo, producirani od strane Maria Bava i Daria Argenta kasnih 1970-ih, utiču na horor-žanr u cijelom svijetu.

Među brojnim talijanskim rediteljima, autori čija su remek djela abeceda sedme umjetnosti su Federico Fellini, Michelangelo Antonioni, Bernardo Bertolucci, Vittorio De Sica, Luchino Visconti, Roberto Rossellini, Franco Zeffirelli, Pier Paolo Pasolini, Sergio Leone, Roberto Benigni…

 

Prozor u italijansku kinematografiju

Karver - Ciklus Italijanskih filmova - Film Mine Vaganti

Film iz žanra komedije je snimljen 2010 po scenariju koji su zajedno napisali Ozpetek i Ivan Cotroneo, inspirisani događajem koji se desio dvojici braće, režiserovim prijateljima.

Glavni junak Tommaso Cantone odavno živi u Rimu gdje ne skriva svoju homoseksulanost. Nakon dugo vremena vraća se u rodni kraj, u Salento, gdje se suočava sa svojim roditeljima, mnogobrojnom porodicom i licemjernom sredinom. Zbog sukoba u koje se upušta i nevjerovatnog obrta, njegov se privremeni boravak produžava sve dok konačno ne preuzme vođenje porodične fabrike za proizvodnju tjestenine.

U filmu igraju: Riccardo Scamarcio, Alessandro Preziosi, Elena Sofia Ricci, Ilaria Occhini, Nicole Grimaudo, Lunetta Savino, Ennio Fantastichini i Daniele Pecci.

Film je titilovan na engleski jezik.

Karver,
Press služba