Podgorica – Koncert Crnogorskog orkestra mladih


Koncert Crnogorskog orkestra mladih realizuje se kao prateći program Mikrokozmi Ilije Šoškića.

        Retrospektivna izlozba Mikrokozmi Ilije Šoškića kustoskinje Nele Gligorović realizuje se u produkciji Sekretarijata za kulturu i sport, u prostoru Kolektora od 15. maja do 15.juna.

        Koncert je zakazan za 18.maj u 20 h u Kolektoru.

U nastavku je program koncerta i biografija  COM-a

18. maj  20 h  koncert Crnogorski orkestar mladih

Milivoje Pićurić: “Intro za koncert u Titexu

Milivoje Pićurić – “Intro za koncert u Titexu” (2021) je kompozicija nastala po porudžbini Crnogorskog orkestra mladih, za koncert u sali bivšeg “Titexa” u Podgorici.

Tehnički, najbliža je tradiciji muzike minimalizma. Ponavljanjem kratkih motiva nastaju duže cjeline, dinamički i gradacioni lukovi. S obzirom na prostor u kom se premijerno izvodi, tokom pisanja na umu je imao, između ostalog, repetitivni zvuk i pokret fabričkih postrojenja.

Bertolotti: “E una sera”

“Nuova poesia in forma di rosa”

(Sopran Milica Lalošević)

Mario Bertolotti 1980. godine posvećuje kompoziciju Pjer Paolo Pazoliniju koju Crnogorski orkestar mladih premijerno izvodi u adaptaciji za gudački orkestar i sopran. Radi se o dvostavačnom djelu pod nazivom “Nova poezija u formi ruže” i “Jedne večeri”, rađeno po poeziji italijanskog umjetnika Pjer Paola Pasolinija.

Steve Reich: Different trains

“America – Before the war”

“Europe – During the war”

“After the war”

Steve Reich Different trains (1988) je kompozicija u tri stava pisana za gudački kvartet i audio traku. Kompozicija je 1989. godine nagradjena “Grammy” nagradom za najbolje djelo savremene umjetničke muzike. Kompozicija je inspirisana Reichovim putovanjima vozom od Nju Jorka do Los Andjelesa kao i vozovima koji su u to vrijeme transportovali Jevreje u Aušvic. Orkestar premijerno izvodi obradu za gudački orkestar i audio traku.

Crnogorski orkestar mladih je osnovan 2018. godine od strane ‘’Udruženja mladih umjetnika Crne Gore’’. U septembru 2019. COM postaje predstavnik Crne Gore u “Evropskoj orkestarskoj federaciji”.

Kroz nov zvuk i sa akcentom na savremeno umjetničko stvaralaštvo, Crnogorski orkestar mladih naročito se obraća publici nove generacije.

Repertoar orkestra pored poznatih djela klasične literature, čini savremena umjetnička muzika domaćih i stranih kompozitora kao i eksperimentalni spoj dramske radnje i muzike.

Tokom proteklih godina orkestar izvodi više premijera savremenih djela, dok za kompozicije “Nokturno za solo violinu, orkestar i elektrniku” (Milivoje Pićurić) i “Impromti br. 5 i 6”(Jean Sibelius), orkestar snima prve koncertne spotove takve vrste u Crnoj Gori.  Orkestar je učestvovao na manifestacijama kao što su: KotorArt 2020, Festival mladih umjetnika 19, Evropski dani kulturne baštine 2018…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 − 1 =