Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

Prvi koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u 2016. godini biće priređen u poneđeljak, 18. januara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti djela njemačkog poznoromantičarskog kompozitora Johanesa Bramsa: Koncert za klavir i orkestar broj 1 u d-molu i Simfonija broj 2 u D-duru.

Solističku dionicu u Koncertu će tumačiti istaknuta ruska pijanistkinja Polina Osetinskaja, koja je svjetsku slavu stekla nastupajući sa: Aka­demskim simfonijskim orkestrom Sankt Peterbur­ške Filharmonije, Tokijskim filharmonijskim orke­strom, „Moskovskim Virtuozima“, Orkestrom nacionalne opere Vajmar i dr.

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 

Grigorij Krasko 2GRIGORIJ KRASKO je diplomirao na Konzer­vatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je pr­vih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slav­nog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko godina postao njegov solista i koncertmajstor. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Od 2008. godine postaje koncertmajstor Cr­nogorskog simfonijskog orkestra i vođa an­sambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonij­skog orkestra.

 

Polina OsetinskajaPOLINA OSETINSKAJA nastupa od pete godine. Sa sedam godina upisala je Muzičku školu Moskov­skog Konzervatorijuma, a prvi koncert izvela sa šest godina u Velikoj sali Viljnus Konzervatoriju­ma u Litvaniji. Nakon završenih studija na Sankt Peterburškom Konzervatorijumu magistarske stu­dije je završila na Moskovskom Konzervatorijumu u klasi profesorice Vere Gornostajeve.

Nastupala je sa: Tokijskim filharmonijskim orke­strom, Orkestrom nacionalne opere Vajmar, Aka­demskim simfonijskim orkestrom Sankt Peterbur­ške Filharmonije, sa „Moskovskim Virtuozima“, „Nova Rusija Orkestrom“ i mnogim dr. Sarađivala je sa dirigentima, kao što su: Saulijus Sondekis, Va­silij Sinajski, Andrej Borejko, Gerd Albreht, Jan Pa­skal Tortelije, Tomas Sanderling. Redovno nastupa na festivalima širom svijeta: „Wallonie Festival“ u Briselu, „Mainly Mozart Festival“, „Frederic Cho­pin Festival“ u Majamiju, „The Stars of the White Nights Festival“, „December Evenings Festival“.

Dodijeljena joj je nagrada „The Maly Triumph“.

Godine 2008. napisala je autobiografiju „Zbogom, tugo“.

Polina Osetinskaja sarađuje sa mnogim izdavač­kim kućama uključujući „Naxos“, „Sony Music“ i „Bel Air“.