Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne GoreCNP - znak 150

 
 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u srijedu, 10. februara sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pod upravom gostujućeg dirigenta Marka Korovića, istaknutog francuskog umjetnika mlađe generacije, koji je dirigovanje specijalizirao na Sorboni, biće izvedena remek-djela francuske klasične muzike iz XIX vijeka. U prvom dijelu koncertne večeri orkestar će interpretirati Koncert za klavir i orkestar broj 2 u g-molu – Kamija Sen-Sansa, dok će u drugom dijelu biti izvedena Simfonija broj 1 u C-duru – Žorža Bizea.

Solističku dionicu u Sen-Sansovoj kompoziciji će tumačiti francuski pijanista Žan-Pol Gasparijan, pobjednik poslednjeg Evropskog takmičenja za pijaniste u Bremenu, dobitnik  nagrade “Europa Yamaha” koji je nastupao sa: Bremenskom Filharmonijom, Londonskim simfonijskim orkestrom, Nacionalnim Simfonijskim orkestrom Valensije, Orkestrom Ruanske Opere i dr.

Koncert je realizovan u saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Francuskog instituta za kulturu.

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 

MARK KOROVIĆ (1987), specijalizirao je horsko dirigovanje na Sorboni u Parizu i stekao diplomu iz muzikologije. Takođe, ima diplomu orkestarskog dirigovanja sa Visoke škole za muziku u Parizu, višu diplomu horskog dirigovanja grada Pariza i diplomu master studija horskog dirigovanja sa Visoke škole za muziku u Ženevi.

Mark KorovicMark Korović je 2011. godine postao najmlađi gostujući dirigent Concerto Köln-a, sa kojim je nastupao u Njemačkoj, Italiji i Poljskoj. Nastupao je sa Berlinskom Sinfonietom 2011. godine, Grenland Simfonijskim orkestrom (Norveška) i mnogim dr. Sarađivao je sa istaknutim umjetnicima: Gustavom Dudamelom, Danijelom Gati, Tomasom Zehetmerom. Nastupao je na brojnim festivalima, neki od njih su: Mozartvohe u Salzburgu, Muzički susreti Evian, Festival Radija Francuske u Monpeljeu.

Od 2013. godine je umjetnički direktor kamernog hora OTrente. Mark Korović od 2011. godine predaje dirigovanje na Sorboni.

Godine 2013. postaje šef Vokalnog odsjeka i profesor horskog dirigovanja na Konzervatorijumu Pol Dika u Parizu, a od 2014. godine je angažovan i kao profesor orkestarskog dirigovanja na Konzervatorijumu Rahmanjinov.

 

ŽAN-POL GASPARIJAN rođen u Parizu (1995) u porodici muzičara, počeo je da svira klavir sa šest godina. Završio je Regionalni konzervatorijum u Parizu, 2009. godine u klasi Olivijea Gardona. U četrnaestoj godini, kao najmlađi kandidat, primljen je na Pariški Nacionalni Konzervatorijum u klasi Žaka Ruvijea, a diplomirao je i završio master studije u klasi Mišela Berofa. Redovno se usavršava kod istaknutih pedagoga: Tatjane Zelikman, Pavela Gililova, Klausa Helviga, Vere Gornostajeve.

Zan Pol GasparijanŽan-Pol Gasparijan je pobjednik posljednjeg Evropskog takmičenja za pijaniste u Bremenu (Njemačka), na kojem je istovremeno dobio i nagradu najmlađeg finaliste. Jedini je pijanista laureat Fondacije G. Cifra (oktobar, 2014.), dobitnik je nagrade „Yamaha Europa“ za najbolje izvođenje savremenog djela na konkursu u Valensiji (Španija), polufinalista i dobitnik stipendije na konkursu Geza Anda u Cirihu. Nastupao je sa: Bremenskom Filharmonijom, Regionalnim Orkestrom Normandije, Londonskim simfonijskim orkestrom, Nacionalnim Simfonijskim orkestrom Valensije, Orkestrom RTS-a, Orkestrom Ruanske Opere i dr, a u sledećoj sezoni će nastupiti sa Nacionalnim Orkestrom d’Ile de France.

Ostvario je snimke za Francuski muzički radio, radio Bremen, Tel Aviv, Radio Salzburg, Radio Classic, Holandski radio, Televizije France 2, a njegov recital emitovan je na najvećem kanalu za klasičnu muziku, medici.tv.

Njegov prvi CD je izašao u produkciji Radio Bremena. Od septembra 2015. godine, Žan-Pol Gasparijan se usavršava sa istaknutom pijanistkinjom i pedagogom Eliso Virsaladze.