Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 

Nakon koncerta „Popularna klasika“, održanog ovog mjeseca u Tivtu, u četvrtak, 24. novembra sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar će obilježiti značajan jubilej u istoriji muzike – 125 godina od rođenja ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti djela, iz bogatog opusa S. Prokofjeva: „Amorozo“ iz baleta Pepeljuga, Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op.13 i Simfonija broj 7 u cis-molu. Solističku dionicu u Prokofjevom Koncertu će tumačiti ruska violinistkinja Irina Krasko, koja je i u prethodnim sezonama nastupala sa crnogorskim simfoničarima.

 

crnogorski-simfonijski-orkestar-1-septembar-2016

 

GRIGORIJ KRASKO je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjet­skog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Od 1990. bio je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i solista.

Godine 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog or­kestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine kao i djela domaćih autora.

 

Grigorij Krasko 

 

Rođena u Rusiji IRINA KRASKO obrazovanje je započela na Centralnoj specijalnoj muzičkoj školi u Moskvi, a studirala je i  diplomirala violinu na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski.                                       

Dobitnica je brojnih nagrada na takmičenjima. Nastupa sa simfonijskim orkestrima u Moskvi, pod upravom dirigenata: V. Dudarove, V. Fedosejeva, J. Simonova, kao i sa brojnim kamernim sastavima, učestvujući u premijernim izvođenjima i snimanjima djela savremenih autora.

Nastupala je širom Evrope, u Aziji, Americi i Kanadi.

 

irina-krasko

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − four =