Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

U petak, 10. marta 2017.godine, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod upravom jednog od najpoznatijih dirigenata na našim prostorima, maestra  Bojana Suđića, sa kojim Crnogorski simfonijski orkestar ima dugogodišnju uspješnu saradnju, biće izvedena djela: Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op.54 njemačkog kompozitora Roberta Šumana i Simfonija broj 2 u D-duru op.43 finskog kompozitora Jana Sibelijusa.

Solističku dionicu u Šumanovom Koncertu će tumačiti istaknuta hrvatska pijanistkinja Martina Filjak, koja je pažnju šire međunarodne javnosti privukla 2009. godine kada je osvojila Zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na renomira­nom međunarodnom takmičenju pijanista u Klivlendu.

 

 

BOJAN SUĐIĆ prvi cjelovečernji koncert dirigovao je sa 19 go­dina, kao student Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu. Na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umjetnika (Zagreb, 1989) osvojio je Prvu nagradu, koja od osnivanja takmičenja (1948) u disciplini dirigovanja nikada nije bila dodijeljena.

Suđić je bio asistent dirigenta (od 1985), a zatim stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije (od 1992). Prvi koncert sa Beogradskom filharmonijom je dirigovao 1989. godine. Sa ovim orkestrom ostvario je nekoliko snimaka za kom­pakt diskove. Kao gostujući dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Suđić je prvi put nastupio 1993, a tokom 1999. i 2000. godine bio je šef-dirigent. Od 1998. djelovao je kao gostujući, a od 2001. je stalni dirigent Kraljevske opere u Štok­holmu. Više puta je gostovao u: Rusiji, Njemačkoj, Grčkoj, Bel­giji, Švedskoj, Finskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Danskoj, Portugalu, Meksiku… Radi i sa omladinskim horovima i orkestrima – u pro­ljeće 2003. u Beogradu je dirigovao izvođenjem kantate Carmina Burana K. Orfa, sa preko 650 mladih izvođača.

Godine 2005. postaje Umjetnički direktor – Šef dirigent Muzičke produkcije RTS.

Redovni je profesor dirigovanja na FMU u Beogradu.

 

Rođena u porodici muzičara, hrvatska pijanistkinja MARTINA FILJAK u petoj godini je počela da pohađa časove klavira, a u šestoj je imala prvi javni nastup. Završila je Muzičku akademiju u Zagrebu, potom se usavršavala na Konzervatorijumu u Beču i u Hanoveru. Pohađala je i majstorske kurseve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Komo u Italiji.

Pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009. godine kada je osvojila Zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na renomira­nom međunarodnom takmičenju u Klivlendu, te ubrzo potom debitovala u dvoranama Koncerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču kao i dvorani Zankel u Karnegi holu.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja: Viotti (2007. godine), Maria Canals u Barseloni (2008. godine), laureat takmičenja Bu­soni u Bolzanu. U Hrvatskoj je nagrađivana nagradama Milka Trnina, Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, državnom na­gradom Vladimir Nazor, Orlandom za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama, Juditom na Splitskom ljetu. Godine 2009. odliko­vana je Redom Hrvatskog pletera za dostignuća u muzici.

Koncertira na resitalima širom svijeta, a tokom sezone 2015/2016. nastupila je sa orkestrima: Slovenskom filharmonijom, Zagrebač­kom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Ahena, Milanskim simfonijskim orkestrom La Verdi, Bremenskom filharmonijom, Simfonijom Bilkenta, Simfonijskim orkestrom Feniks, Simfonij­skim orkestrom San Antonija, Filharmonijom Las Vegasa, Pro Musica kamernim orkestrom i dr.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 4 =