Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

 

Nakon veoma uspješnog koncerta u Beogradu koji je organizovan povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, Crnogorski simfonijski orkestar će naredni koncert prirediti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u ponedjeljak, 29. maja 2017. godine, sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti kompozicije Petra Iljiča Čajkovskog: Orkestarska svita broj 4, op.61 „Mocartijana“, Varijacije na rokoko temu u A-duru, op.33 (originalna verzija) i Simfonija broj 2 u c-molu, op.17.

Solističku dionicu u Varijacijama će tumačiti prvi violončelista Crnogorskog simfonijskog orkestra Dmitrij Prokofjev, dobitnik specijalne nagrade televizijskog kanala „Kultura” na međunarodnom takmičenju P. I. Čajkovski (2002). 

 

 

DMITRIJ PROKOFJEV (rođen u Moskvi) završio je osnovne i postdiplomske studije na Moskovskom konzervatorijumu.

Pobjednik je brojnih međunarodnih takmičenja i dobitnik speci­jalne nagrade televizijskog kanala „Kultura“ na međunarodnom takmičenju P. I. Čajkovski (Rusija, 2002).

Od 2000. godine je solista državnog kamernog orkestra „Moskov­ski virtuozi“ pod rukovodstvom V. Spivakova. Kao solista nastupao je u mnogim gradovima širom Evrope. Solo koncert koji je održao u maju 2003. godine u okviru međunarodnog festivala u Bergenu, norveška štampa je proglasila za najbolji koncert u sezoni.

Kao solista sarađivao je sa renomiranim orkestrima i dirigentima: I. Golovčinom, M. Gorenštejnom, V. Spivakovim, J. Bašmetom, Z. Milerom i G. Rinkjavičusom i dr.

Učesnik je brojnih međunarodnih muzičkih festivala.

Prvi CD Dmitrij Prokofjev je snimio u šesnaestoj godini s profe­sorom Moskovskog konzervatorijuma Aleksejem Nasedkinom, a 2004. CD sa pijanistom Aleksandrom Kobrinom.

Od 2008. godine predaje violončelo na Moskovskom državnom konzervatorijumu P. I. Čajkovski.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five − 3 =