Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

Prvi koncert u 2018. godini Crnogorski simfonijski orkestar će prirediti u poneđeljak, 15. januara sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedena djela: Koncert za dvije horne i orkestar u Es-duru Franca Jozefa Hajdna, Koncert za flautu i orkestar Karla Rajnekea i Simfonija broj 3 u Es-duru „Rajnska“ Roberta Šumana.

Kao solisti na koncertu će nastupiti članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: Ana Abramović prva hornistkinja, Teodor Blagojević hornista i prva flautistkinja Marija Đurđević-Ilić.

 

Zaslužni umjetnik Rusije, GRIGORIJ KRASKO, diplomirao je violinu i dirigovanje na akademiji Gnjesin u Moskvi. Laureat je više prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1972. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Nakon dvanaest godina rada u orkestru Boljšog teatra, s kojim je obišao najpoznatije scene Evrope, SAD, Azije, Australije, 1990. postaje koncertmajstor Moskovske flharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski flharmoničari. Kao dirigent i solista ovih ansambala nastupao je na mnogim prestižnim scenama širom svijeta. Od 1993. do 1999. bio je prvi violinista i menadžer kvarteta Solisti Moskovske flharmonije, s kojim je nastupao u Rusiji i evropskim zemljama. S pomenutim ansamblima snimio je veliki broj djela za RTV stanice i izdavačke kuće u Rusiji, SAD i evropskim zemljama. Sarađivao je s najznačajnijim dirigentima kao što su: Jurij Svetlanov, Genadij Roždestvenski, Jurij Tjemirkanov, Jansug Kahidze, Dmitrij Kitajenko, Jurij Simonov, Lorin Mazel, Rudolf Baršai. Grigorij Krasko je nastupao i s mnogim istaknutim solistima: Jehudi Menjuhin, Isak Štern, Natalija Gutman, Viktor Pikajzen, Maksim Vengerov, Vadim Repin, Lučano Pavaroti, Paul Pliška, Sumi Jo, Ketlin Betl.

U periodu od 2000. do 2008. godine bio je profesor violine na Gnjesinih akademiji u Moskvi. Nakon toga, dolazi u Crnu Goru gdje 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači. Od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, s kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine i djela domaćih autora.

 

Ana Abramović je završila Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, instrumentalni odsijek horna, u klasi profesora M. Radića. Tokom studija, a i kasnije, usavršavala se na seminarima kod F. Orvala (Belgija), B. Lipovšeka (Slovenija), F. Tarjanija (Mađarska), G. Porata (Izrael). Sarađivala je sa: Simfonijskim orkestrom RTS-a, Vojvođanskim simfoničarima, Sarajevskom flharmonijom i dr. Višegodišnje pedagoško iskustvo sticala je u muzičkim školama u Beogradu i Tivtu. Od 2008. godine je član Crnogorskog simfonijskom orkestra, a sedam godina je na poziciji prve horne.

 

Teodor Blagojević osnovne studije horne započeo je u Nišu, a nastavio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gdje trenutno završava master studije. Usavršavao se na seminarima kod R. Vlatkovića, R. Baborka, V. Sandersa, B. Lipovšeka, V. Grigorova. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima se ističu prve na međunarodnim takmičenjima Petar Konjović i Ohridski biseri. Natupao je sa: CEI orkestrom mladih, Toppenkurset iz Norveške, Balkanskim orkestrom mladih iz Bugarske, Beogradskim simfoničarima i dr. Angažovan je kao hornista u Crnogorskom simfonijskom orkestru.


Marija Đurđević-Ilić
je diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiju na Cetinju u klasi prof. Ljubiše Jovanovića, sa najvišom ocjenom. Laureat je flautskih festival u Beogradu, Valjevu, Podgorici, Kotoru i međunarodnog takmičenja Petar Konjović u Beogradu. Polaznik je brojnih kurseva vodećih svjetskih flautista: M. Kofler (Austrija), M. Adorjan (Mađarska), J. Balint (Mađarska), A. Nikole (Austrija), I. Grafenauer (Austrija), V. Lukas (Francuska), M. Debost (SAD), K. Cestin (SAD), E. Kaufeld (Švedska) kao i Zimske škole za duvače održane u Dubrovniku pod vođstvom Kraljevskog univerziteta muzike iz Stokholma i Muzičke akademije iz Sarajeva.Vanredni je profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Prva je flauta Crnogorskog simfonijskog orkestra čiji je član od 2007. godine.