Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

U utorak, 4. decembra 2018. godine, sa početkom u 20 časova Crnogorski simfonijski orkestar nastupiće na Velikoj sceni CNP-a pod vođstvom Borjana Caneva, gostujućeg dirigenta iz Makedonije.

 

U prvom dijelu koncertne večeri biće izvedena „Svita broj 1, Per Gint,“, op. 46 Edvarda Griga i „Končertino za klarinet i orkestar u Es-duru”, op. 26. Karla Marije fon Vebera, dok će u drugom biti interpetirana „Simfonija br. 4“ u B-duru, op.60 Ludviga van Betovena. Solističku dionicu u Veberovom koncertu tumačiće prvi klarinetista Makedonske filharmonije – Zdravko Angelov.

Nedavno nagrađen prestižnim makedonskim priznanjem za Najboljeg muzičkog izvođača, dirigent BORJAN CANEV jedan je od najuglednijih muzičara u Makedoniji. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju. Master studije završio je na Državnoj muzičkoj akademiji Pančo Vladigerov u Sofiji. Usavršavanje je nastavio na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, gdje je imao priliku da pohađa kurseve kod istaknutih dirigenata, kao što su: ser Sajmon Retl, Danijel Gati i Janoš First. Osvojio je nagradu August Mans za najboljeg mladog dirigenta na Kraljevskom muzičkom koledžu i dirigovao Londonskim simfonijskim orkestrom u okviru master klasa koji je vodio ser Kolin Dejvis.

Od 2003. do 2006. godine bio je dirigent Kamernog orkestra Skopski solisti. Pored redovnih nastupa sa Makedonskom i Sofijskom filharmonijom, i Londonskim simfonijskim orkestrom, Canev je sarađivao i sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom iz Arada, Simfonijskim orkestrom Vagner iz Tokija, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Ansamblom Simfonijeta Sofija, zatim, orkestrima Kraljevskog koledža za muziku iz Londona, Državne muzike akademije u Sofiji, Ansamblom za savremenu muziku Alea, Hrvatskim kamernim orkestrom, Kamernim orkestrom iz Zadra, kao i najznačajnijim orkestrima u Makedoniji. Među istaknutim solistima sa kojima je Canev nastupao su: Ivo Pogorelić, Dejvid Garet, Johanes Mozer, Štefan Dor, Gotje Kapison, Sergej Nakarjakov, Sajaka Šodži, Ilja Gringolc, Danijel Miler-Šot, Aleksej Ogrinčuk, Roman Simović, i mnogi drugi. Učestvovao je na najznačajnijim festivalima u Makedoniji i gostovao širom Evrope, u Japanu i SAD-u (uključujući Karnegi hol i Muzički centar Kaufman). Snimao je za Makedonsku radio i televiziju, Bugarski nacionalni radio, kao i za F.A.B.E.S. Makedonija. Udruženje kompozitora Makedonije dodijelilo mu je nagradu Georgi Božikov (2010) za najbolje izvođenje kompozicija makedonskih autora za 2009. godinu. Od 2002. godine Canev je profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju.

***

Makedonski klarinetista ZDRAVKO ANGELOV diplomirao je u klasi prof. Ivana Koharova na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju. Magistrirao je na istom fakultetu, u klasi Stojana Dimova.

Tokom školovanja osvojio je brojna domaća i međunarodna priznanja, među kojima je i specijalna nagrada fakulteta koju dodjeljuje Jamaha (2000). Nastupa kao solista i kamerni muzičar, a član je i kamernog ansambla Konsonans. Više od petnaest godina Angelov je prvi klarinetista Makedonske filharmonije. Prije angažmana u filharmoniji dvije godine je predavao u Državnoj muzičkoj školi u Skoplju i bio angažovan u Makedonskoj operi i baletu. Učestvovao je na najznačajnijim festivalima u Makedoniji, kao što su: Skopsko ljeto, Ohridsko ljeto, Interfest – Bitola, Štipsko ljeto, Dani makedonske muzike, kao i na festivalima Bemus i Nomus u Srbiji. Kao solista i član Makedonske filharmonije gostovao je u Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Španiji, Omanu, SAD-u, itd. Visok kvalitet njegovih interpretacija pohvalili su mnogi umjetnici i kritičari. Nastupao je sa istaknutim dirigentima, među kojima su: Borjan Canev, Saša Nikolovski-Gumar, Gustav Kun, Daniel Rajskin, Uroš Lajovic, Jeruham Šarovski, Vladimir Aškenazi, Januš Pšibilski, Anton Nanut, Pol Mejer, Emil Tabakov, itd.